Bajban van a komáromi hajógyár

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hiába vannak megrendelései a komáromi hajógyárnak, a vállalat komoly bajba kerülhet és akár tömeges elbocsátásra is kényszerülhet, mert ügyfelei nem tudnak honnan hitelt szerezni a hajók megvásárlására - írja a Bumm.sk című szlovákiai magyar hírportál.

A portál szerint a regionális nagyvállalat 2007-ben még 1100 alkalmazottat foglalkoztatott, de mára ez 330-ra csökkent, további százötvenen pedig egyéni vállalkozóként dolgoznak be a cégnek.

Jávorka Tamás, a helyi szakszervezet elnöke szerint a hajógyár esetleges megszűnésével ennél jóval többen veszítenék el a munkájukat, a vállalat sok beszállítót is foglalkoztat ugyanis.

Jávorka a Cas.sk portál kérdésére rámutatott, hogy az elbocsátások már szeptemberben megkezdődtek, százötven alkalmazottól váltak meg, majd novemberben újabb 44 szerződést mondtak fel. "Paradox módon akkor veszítik el munkájukat az emberek, mikor a termékeink iránt kereslet mutatkozik" - tette hozzá.

A hajógyár legnagyobb problémája, hogy a pénzügyi válság idején a bankok nem adnak hiteleket a hajók megvásárlására. Egy-egy kisebb tengeri teherhajó 6-7 millió euróba kerül.

"Az új hajókkal való üzletelés piaca fellendült, csakhogy a megvásárlásukhoz a vállalatoknak hosszú lejáratú hitelre van szükségük a bankoktól, azok pedig ebben a helyzetben nehezen kölcsönöznek pénzt a világpiacon" - jelentette ki Peter Bulla, a vállalat vezetője.

A hajógyárnak összesen 50 millió euró értékben vannak megkötött szerződései, csakhogy az olasz, spanyol, portugál vagy görög megrendelők híján vannak a pénznek. Bulla elmondása szerint az év végéig nem történik újabb létszámleépítés a vállalatnál, és bízik abban, hogy a helyzet januárra rendeződik.