Csökkent az euróövezeti ipari termelés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az euróövezeti ipari termelés 0,1 százalékkal csökkent októberben az előző hónaphoz képest - közölte szerdán az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Elemzők a szeptemberi 2 százalékos havi visszaesés után októberben stagnálást vártak. A legnagyobb euróövezeti gazdaság, a német, ipari termelése 0,8 százalékkal emelkedett, a másodiké, a franciáé stagnált. Éves összevetésben az ipari termelés 1,3 százalékkal nőtt októberben az euróövezetben.

Az övezet tizenhét országában szeptemberben 2,0 százalékkal esett vissza az ipar termelése havi szinten, elemzők 2,2 százalékos csökkenést vártak. Ez 2009 február óta a legnagyobb mértékű csökkenés volt. Augusztusban még 1,4 százalékkal bővült a termelés júliushoz képest.

Elemzők szerint a szeptemberi és októberi adatok alátámasztják azokat a várakozásokat, amelyek szerint az év vége felé erős visszaesés várható az európai iparban. Ennek legfőbb oka, hogy csökkennek az ipari megrendelések, mert a megszorító kormányzati intézkedések, illetve az adósságválság rontja az üzleti hangulatot.