Ide áramolhat a pénz a nyugdíjkasszák megszűnése után

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az életbiztosítások irányába terelheti a lakosságot a hosszú távú megtakarítási eszközök palettájának szűkülése – állítja legfrissebb piaci kitekintésében az ING Biztosító.

Elsősorban is a magán- és az önkéntes nyugdíjpénztári rendszerben bekövetkezett szervezeti és szabályozási változások teremtettek olyan űrt, amelyet a megtakarítási célú életbiztosítások betölthetnek - tette közzé az ING Biztosító. „A pénztári rendszer átalakulásával a rendszeres megtakarítóknak újra kell gondolniuk korábbi stratégiáikat.

A magán-nyugdíjpénztári rendszer gyakorlatilag megszűnt, az önkéntes pedig kárvallottja lett a cafeteria rendszerrel kapcsolatos adózási változásoknak (a munkaadók kevésbé motiváltak a juttatásra), marad tehát kézenfekvő kiútként a megtakarítási célú életbiztosítás” – mondja Kovács Zsolt, az ING Biztosító elnök-vezérigazgatója.

A cég első embere szerint az életbiztosítások népszerűség-növekedésének folyamatát pozitívan befolyásolhatja a végtörlesztés is, amelynek köszönhetően a lakosság széles rétegei vetették le hiteltörlesztési terhüket, és szánhatnak a jövőben a korábbinál többet rendszeres megtakarításra.

Kovács Zsolt ugyanakkor úgy látja, hogy az életbiztosítók nem kényelmesedhetnek el. „Akinek több pénze van az adórendszer változásai miatt, esetleg a végtörlesztés révén megszabadult a tartozásaitól, jellemzően tudatosabban választ befektetési eszközt, illetve szolgáltatót. Ők átlátható és megfelelő minőséget jelentő termékeket igényelnek” - mondta.

Az öngondoskodás eszményének és gyakorlatának meggyökereztetési folyamatát támogatja a pénzügyi közvetítői szektor szabályozási szigorításának gőzerővel zajló európai uniós, illetve kibontakozóban lévő hazai tendenciája. „A professzionális, az ügyfelek hosszú távú érdekeit szem előtt tartó, minőségi pénzügyi közvetítői szektor az öngondoskodás egyik alappillére.

A pénzügyi tanácsadó, aki képes és hajlandó átlátni ügyfele valós hosszú távú érdekét, az egyik legfőbb katalizátor ebben a folyamatban. A szabályozás feladata, hogy ez a fajta pénzügyi tanácsadó ne a kivétel legyen. Úgy vélem, e tekintetben jó irányban haladunk, ám tennivaló még akad bőven” – emeli ki Kovács Zsolt.