Morgan Stanley: ne lenne jó húzás az IMF-hitel előtti kötvénykibocsátás

Morgan Stanley: ne lenne jó húzás az IMF-hitel előtti kötvénykibocsátás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A londoni elemzők egyöntetűen a 7,00 százalékos alapkamat tartását várják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülése előtt, a további MNB-kamatpályát pedig az előrejelzések szerint az IMF/EU-megállapodás kilátásai határozzák meg. A Morgan Stanley szakértői közölték, hogy az IMF/EU-megállapodás előtti magyar devizakötvény-kibocsátást negatív fejleménynek tartanák.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői a kamattartást valószínűsítő prognózisuk indokai között kiemelték, hogy a forintárfolyam és a finanszírozási költségek az új IMF/EU-csomagról szóló tárgyalások késedelme ellenére is stabilak.

A ház citybeli közgazdászai szerint ugyanakkor e késedelem várhatóan az idei harmadik negyedévre tolja ki a megállapodás aláírásának időpontját, és ez egyben az esetleges kamatcsökkentés támogatottságának elenyészését is jelenti.

A cég szakértői közölték: továbbra azt tartják a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy létrejön az IMF/EU-megállapodás. Azonban a késés - valamint az arról szóló hírek, hogy a magyar kormány esetleg IMF/EU-megállapodás nélkül is megpróbálkozhat devizakötvény-kibocsátással - a Goldman Sachs szakértői szerint akár két további MNB-kamatemeléshez is vezethetnek a forint támogatása és a tőkemenekítés kockázatának csökkentése érdekében.

A GS elemzői hangsúlyozták ugyanakkor: nem hiszik, hogy az IMF/EU-tárgyalások késedelme már ezen a héten kamatemelésre ösztönözné az MNB-t, tekintettel arra, hogy a forint meglehetősen stabil, és a legutóbbi állampapír-aukciók is "zökkenőmentesen lezajlottak".

©

A ház szerint azonban ha "körvonalazottabbakká" válnak azok az elképzelések, hogy Magyarország esetleg az új IMF/EU-megállapodás előtt megjelenik a piacon egy devizakötvény-ajánlattal, azt a piac akár kedvezőtlen jelként is értékelheti, mivel a piaci szereplők ezt annak bizonyítékaként értelmezhetik, hogy a kormány "egyáltalán nem is tervezi" az IMF/EU-megállapodás megkötését.

Ugyanerre a következtetésre jutottak a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői is. A ház szakértői közölték, hogy az IMF/EU-megállapodás előtti magyar devizakötvény-kibocsátást - még annak sikere esetén is - negatív fejleménynek tartanák, különösen abban az esetben, ha a kibocsátásra olyan időszakban kerülne sor, amikor az unióval és a valutaalappal folytatott tárgyalásokon még nem történt előrelépés.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint ugyanis ez azt jelezné a piacnak, hogy a magyar hatóságok "a hivatalos retorika ellenére úgy döntöttek, hogy továbblépnek, és alternatív finanszírozási forrásokat keresnek" az IMF/EU-hitelcsomag helyett. A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó térségi elemzői az MNB keddi ülése előtti prognózisukban közölték, hogy június előtt már nem várják az IMF/EU-megállapodás létrejöttét, azonban az egyezmény aláírása után, a második félévben látnak módot 1,00 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentésre.

A cég elemzői úgy értékelték, hogy a monetáris tanács már az előző, februári kamatdöntő ülésen - amelyen szóba került egy 0,25 százalékpontos kamatcsökkentés lehetősége - felhagyott a szigorításra hajló alapállással, miután egyértelműen javultak a magyar gazdaság kockázati mérőszámai - a forint erősödött, csökkentek a CDS-árazások és a kötvényhozamok -, azzal együtt is, hogy nem volt előrelépés az IMF/EU-megállapodás ügyében.

A JP Morgan londoni elemzőinek számításai szerint a magyarországi infláció jelenleg 0,5 százalékponttal jár az MNB által erre az időszakra várt ütem felett. A JP Morgan szakértői közölték, hogy a korábbi 5,0 százalékról 5,5 százalékra emelték a 2012 végére szóló, tizenkét havi összevetésű inflációs előrejelzésüket.

A ház szerint a magas infláció valószínűleg korlátot szab majd az agresszív MNB-kamatcsökkentésnek az IMF/EU-megállapodás létrejötte után is.

Ugyanezt jósolták a keddi MNB-ülés előtt adott prognózisukban a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai, akiknek várakozása szerint a monetáris tanács összes tagja változatlan kamatra szavaz egészen az IMF/EU-program eléréséig. A ház londoni elemzői közölték azt is, hogy a megállapodás után sem valószínűsítenek agresszív MNB-kamatcsökkentést.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői szerint is azonban "egyértelmű enyhítéspárti irányú eltolódás" ment végbe a monetáris tanács alapállásában, és ennek alapján a cég az idei negyedik negyedévre fél százalékos kamatcsökkentést tart valószínűnek.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital londoni elemzőinek hétfői előrejelzése szerint "nagyon csekély" az esélye annak, hogy kedden "bármelyik irányban" elmozdulna az MNB-alapkamat, mivel a jelenlegi 7,00 százalékos kamatszint még a múlt hónapban mért 5,9 százalékos éves inflációval együtt is "megfelelően magasnak tűnik". A Barclays Capital szakértői szerint a tavalyi harmadik negyedév óta bekövetkezett 250 bázispontos inflációs ütemgyorsulásból "ésszerű becslés alapján" 100 bázispont tulajdonítható az áfa-emelésnek, és 150 bázispont a forint korábbi gyengülésének.

A cég elemzői közölték: számításaik szerint - tekintettel a forint azóta bekövetkezett erősödésére - változatlan MNB-kamatszint mellett 2012 végére 5 százalékig, a jövő év elejére 4 százalékig mérséklődhet az éves összevetésű magyarországi infláció. Az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatban a Barclays Capital elemzői azt jósolták, hogy a jelentős finanszírozási igények rászorítják a kormányt a tárgyalások végigvitelére, és ezek lezárultával mód nyílhat az MNB-kamatcsökkentésre. A cég jelenleg fél százalékpontos kamatcsökkentést vár kilenc havi távlatban.