Még szigorúbban figyelik a dolgozók valutaügyeit a svájci jegybanknál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Svájci Nemzeti Bank tovább szigorította az alkalmazottak tőkepiaci műveleteit korlátozó szabályokat: minden dolgozóra kiterjesztették azt a szabályt, hogy 20 ezer frank fölötti valutaügyleteikre előzetes jóváhagyást kell kérniük.

A bank szerdai közleménye szerint az alkalmazottak magánemberként végrehajtott pénzügyi műveleteinek ellenőrzésére és felügyeletére külön osztályt alakítottak.

A kormányzótanács tagjai, a helyetteseik, más vezető személyiségek és hozzátartozóik számára már múlt hónapban korlátozták a tőkepiaci műveletek összeghatárát.

A szigorításokat azután vezették be, hogy a bank korábbi elnöke, Philipp Hildebrand januárban lemondani kényszerült, miután kiderült: a felesége 60 ezer frank profitra tett szert egy devizavásárláson annak köszönhetően, hogy két nappal később a Svájci Nemzeti Bank beavatkozott a devizapiacon. A bankelnök tagadta, hogy a felesége belső információval élt volna vissza. Lemondott ugyanakkor, és a profitot a család jótékony célra utalta át.

Annak az - egyelőre meg nem nevezett - személynek, aki az ügyet kiszivárogtatta, felmondtak, és rövidesen büntetőperben kell felelnie tettéért, amellyel megsértette a svájci banktitok intézményét.