Jó hír az autósoknak: nagyot eshet a benzin ára jövő héten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében akár 5 forintot is meghaladó, míg a gázolaj esetében 1-2 forintos árcsökkentést indokolnak 23-án, hétfőn - írja előrejelzésében a GKI Energiakutató Kft. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 447 forint, a gázolajé pedig 442 forint lehet április 25-én, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása - idézi fel legújabb előrejelzésében a GKI Energiakutató Kft.

A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest jelentős mértékben, átlagosan 4 százalékkal csökkent. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 0,7 százalékkal lett alacsonyabb. A forint dollárral szemben enyhén, 0,3 százalékkal erősödött.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 4,3 százalékos, míg a gázolaj esetében 1 százalékos csökkenést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a benzin esetében akár 5 forintot is meghaladó, míg a gázolaj esetében 1-2 forint árcsökkentést indokolnak 23-án, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 447 forint, a gázolajé pedig 442 forint lehet április 25-én, szerdán.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak jelentős mértékben emelkedtek: a benzin és a gázolaj is kb. 18 százalékkal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest 14-15 százalékkal kevesebb benzint és gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

A GKI Energiakutató Kft. számításai a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A Mol az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő).

Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55 százalékát teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, diesel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, diesel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27 százalékos áfa jelenti.

A Mol hetenkénti árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.