Goldman Sachs: "alacsony szintű" Matolcsyék politikájának hitelessége

Goldman Sachs: "alacsony szintű" Matolcsyék politikájának hitelessége

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa mindenképpen megvárja a kamatcsökkentéssel az IMF/EU-tárgyalások eredményét - vélekedtek az MNB pénzügypolitikai testületének keddi kamatdöntő ülése előtt londoni elemzők.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak - Morgan Stanley, 4cast, Barclays Capital, Bank of America-Merrill Lynch, JP Morgan, Goldman Sachs - szakértői keddre egyöntetűen kamattartást valószínűsítenek, de az előrejelzések között van olyan is, amely szerint az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatos lassú haladás miatt az MNB később a jelenlegi 7,00 százalékos alapkamat emelésére is kényszerülhet.

Matolcsy György
©

Ezt a véleményt a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői fogalmazták meg hétfői prognózisukban. A GS szerint a "nagyon magas" külső finanszírozási igény, a nagy adósságállomány és a gazdaságpolitika "alacsony szintű hitelessége" miatt továbbra is az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy megszületik az egyezség a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val egy új finanszírozási csomagról.

A Goldman Sachs londoni elemzői azt is jósolják azonban, hogy - tekintettel a lassú haladásra és a kormány "vonakodására" attól, hogy elkötelezze magát egy új program mellett - az MNB az idén 1,00 százalékpontnyi kamatemelésre kényszerül a forint támogatása és a tőkemenekítés kockázatának csökkentése végett.