szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar kormányszóvivő szerint Európának komoly növekedési problémái vannak, a kedden megjelent rendkívül rossz magyar adatról viszont említést sem tesz. Pedig ez Európában a harmadik leggyengébb teljesítmény, a csődben lévő Görögország, valamint Portugália után. A versenytársaink gazdasága eközben 3-5 százalékkal is tudott nőni.

„A mai napon publikált európai gazdasági adatok világosan mutatják, hogy Európának még mindig komoly növekedési kihívásokkal kell szembenéznie” - így kommentálta a kormányszóvivői iroda az európai GDP-adatokat kedden, amikor kiderült, hogy a magyar gazdaság hatalmasat zuhant 2012 első hónapjaiban, negyedéves és éves alapon egyaránt. Ezt azonban a kormányszóvivői iroda meg sem említi, a közlemény csak annyit ír, hogy az EU27 és az eurózóna is jelentősen veszített lendületéből.

A kabinet általános megfogalmazása elsiklik afelett, hogy az Eurostat előzetes adatai alapján az első negyedév magyar gazdasági növekedése 2011 első negyedévéhez viszonyítva a harmadik legrosszabb az Európai Unióban: a csődbe jutott Görögország és a csődtől tavaly megmentett Portugália után a 25. legrosszabb gazdasági teljesítményt produkálta Magyarország. Az Eurostat szerint a görög gazdaság a tavalyi első negyedévhez képest 6,2 százalékkal esett vissza, Portugália 2,2, Magyarország pedig 1,5 százalékkal. Meg kell jegyezni, Ciprus 1,4 százalékkal, az olasz és a holland gazdaság 1,3 százalékkal, a cseh gazdaság pedig 1 százalékkal esett vissza.

Matolcsy szerint sokan érdeklődnek a magyar recept után
©

Azonban voltak országok, amelyek még a recesszióba csúszó kontinensen is kiváló gazdasági teljesítményt nyújtottak. Mégpedig többnyire a versenytársaink: a szlovák gazdaság 3,2 százalékkal, Észtország 4, Lettország 5,5, Litvánia 4,3 százalékkal, Románia pedig 0,8 százalékkal nőtt. A lengyel előzetes adatok még nincsenek meg, de valószínűleg nem egy súlycsoportban lesznek a miénkkel, tekintve, hogy tavaly év végén még 4,4 százalékkal nőtt a lengyel gazdaság.

Harcolunk az adósság és a hiány ellen

A kormány kedden kiadott közleményében hangsúlyozza, fontosnak tartja az átlátható és kiszámítható gazdaságpolitikát, valamint az államadósság és a költségvetési hiány csökkentése iránti elkötelezettségét, „amely a hazánk iránti nemzetközi bizalom erősödését vonja maga után”. Kitér arra is, hogy az utóbbi 2 évben kiemelkedő mértékű államháztartási konszolidációt hajtott végre, amellyel az európai országok élcsoportjába kerültünk. Ennek hatására – az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzése szerint – hazánk lesz az egyike azon négy tagállamnak, ahol csökkenni fog az államadósság az elkövetkezendő két évben, ami a jövőbeli stabilitás és növekedés alapjait megteremti – írja a közlemény.

Az Európai Bizottság szerint a második Széll Kálmán-tervvel a kormány valóban elérheti az idei 2,5 százalékos költségvetési hiánycélt, a jövő évi 2,2 százalékos cél helyett viszont 2,9 százalék körül alakulhat a deficit 2013-ban. Ez nem elegendő a konvergenciaprogramban tett vállalásunk teljesítéséhez, ahhoz azonban elég lehet, hogy feloldják a kohéziós források felfüggesztésével járó uniós büntetést, és talán arra is, hogy kikerüljünk a túlzotthiány-eljárás alól.

Az államadósság-csökkentéssel kapcsolatban annyit érdemes megjegyezni, hogy a Magyar Nemzeti Bank friss technikai kivetítése szerint is fokozatosan csökkenhet az államadósság a következő 15 évben, ha a kormány nem változtat a költségvetési politikáján. Azonban az államadósság elleni háborút még 15 év múlva sem nyerjük meg, ugyanis még 2026-ban is az Alaptörvényben rögzített 50 százalékos GDP-arányos szint felett marad az adósságunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új helyszínnel bővül a Forma-1 versenynaptára

Új helyszínnel bővül a Forma-1 versenynaptára

Díjat kapott Horvát Lili filmje Clevelandben is

Díjat kapott Horvát Lili filmje Clevelandben is

A NAV nevében már nem lopnak pénzt, de nem árt vigyázni a csalókkal

A NAV nevében már nem lopnak pénzt, de nem árt vigyázni a csalókkal