Szlovénia bankrendszere is borulhat?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egyelőre nem erősítették meg, sőt, hivatalosan cáfolták, hogy Szlovénia lehet a hatodik olyan uniós tagállam, melyet az EU pénzügyi segítségben részesít gyengélkedő bankrendszere miatt - írja a Portfolio.hu. A szlovén bankoknál egyre növekszik a nem teljesítő hitelek aránya és egyes bankoknak több száz millió eurónyi friss tőkére is szükségük lenne.

A Bloomberg és a Financial Times is arról cikkezett az utóbbi időkben, hogy Szlovénia lehet a következő uniós tagállam, mely pénzügyi segítségre szorulhat meggyengült bankrendszere miatt - írja a Portfolio.hu a Business News Europe-ra hivatkozva. Bár jelentős mértékben, 11,5-ről 16-18 százalékra emelkedett a nem teljesítő hitelek aránya egy év alatt szomszédunknál, a Raiffeisen elemzői szerint nem valószínű, hogy Szlovénia a spanyolokhoz hasonló bankmentő csomagért folyamodik majd. Ezt Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője is megerősítette, az Európai Bizottság (EB) nem kapott, és nem is vár megkeresést Szlovéniától.

A sajtóban szárnyra kapott spekuláció miatt azonban válaszra kényszerült a szlovén pénzügyminiszter. Szerinte sem a bankok tőkemegfelelése, sem fiskális okok miatt nincs szükség európai beavatkozásra. Janez Sustersics emellett hozzátette, hogy a szlovén kormány keményen dolgozik saját pénzügyeinek rendbetételén is, jövőre már 3 százalék alatt lehet a költségvetés hiánya. A pénzügyminiszter ugyanakkor épp a múlt héten jelentette be, hogy a legnagyobb szlovén bank, a többségi állami tulajdonú NLB 500 millió eurónyi friss tőkére szorulhat hitelportfóliójának romlása miatt. Számítások szerint az NLB jelenleg 1,5 milliárd euró olyan hitellel rendelkezik, melyet nem fognak visszafizetni az adósok. Az egész szlovén bankszektorban 6 milliárd euró lehet ez az összeg.

Eközben a szlovén GDP idén 0,9 százalékkal csökkenhet, a tavalyi 0,2 százalék után, a gyenge makrogazdasági teljesítmény pedig kedvezőtlen a bankszektor hitelportfóliójának minősége szempontjából.