Adósságplafon: a Fitch is nyomást gyakorol az USA-ra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fitch Ratings felülvizsgálja az amerikai államadósságra érvényben tartott lehetséges legjobb, "AAA" osztályzatát, amennyiben nem fogadják el az államadósság-limit emelését.

"Rendkívül alacsony" az Egyesült Államok mint szuverén adós törlesztésképtelenné válásának kockázata, mivel a Kongresszus várhatóan meg fogja emelni az államadósság-limitet, az intézkedés késedelme esetén azonban a Fitch Ratings felülvizsgálja az amerikai államadósságra érvényben tartott lehetséges legjobb, "AAA" osztályzatát - közölte kedden Londonban a nemzetközi hitelminősítő.

A Fitch szakelemzői szerint ha megismétlődik a 2011 augusztusában egyszer már lezajlott adósságlimit-válság, az "kötelezné" a céget arra, hogy felülvizsgálja az Egyesült Államok gazdaságpolitikai intézményrendszerének megbízhatóságáról és kiszámíthatóságáról, valamint a hiteles középtávú hiánycsökkentési terv elérésének kilátásairól alkotott megítélését.

A hitelminősítő közölte, hogy ha nem születik ilyen terv, akkor az idén valószínűleg leminősíti az Egyesült Államokat, akkor is, ha sikerül elkerülni az újabb adósságlimit-válságot.

A Fitch szerint az adósságlimit-rendszer nem hatékony, ugyanakkor potenciálisan veszélyes mechanizmusa a költségvetési fegyelem kikényszerítésének.