Fordulópont jöhet az amerikai részvénypiacokon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Vegyesen álltak a legfontosabb amerikai részvényindexek a tőzsdezárás előtt két órával. A nap nyertesei a piaci hangulatváltozásoknak jobban ellenálló, úgynevezett defenzív részvények voltak.

Közép-európai idő szerint nem sokkal nyolc óra előtt a 30 ipari vállalat DJIA mutatója 0,47 százalékos napi erősödéssel 13 947,61 ponton állt. Ugyanekkor az S&P mutató 0,44 százalékos többlettel 1506,76 pont volt. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója ugyanakkor enyhén, 0,08 százalékkal 3151,69 pontra esett.

A nap nyertese a Pfizer gyógyszeripari vállalat és az AT&T telekommunikációs óriás volt, amelyek rendre 1,2 százalékos, illetve 1,5 százalékos pluszban álltak.

"Korábban a gazdasági konjunktúrával mozgó vállalatok teljesítettek jobban, most a defenzív részvények mennek jól" - értékelt Quincy Krosby, a Prudential Financial elemzője.

Ha a trend folytatódik, az S&P mutató az elmúlt bő egy év legjobb hónapját zárhatja január végén. A részvényindex az 1500 pontos lélektani határ közelében lebegett az elmúlt napokban, ez a szint sok elemző szerint fordulópont lehet az amerikai részvénypiacokon.

"Az emberek rengeteg pénzt öntenek mostanában a részvényekbe" - magyarázott Carter Worth, az Oppenheimer & Co. elemzője. "Ez önelégültséget tükröz (...). Mindenki őrülten vásárol" - mondta.

Az amerikai tőzsdék zárása előtt két órával a WTI olajfajta hordónkénti ára 84 centes napi emelkedéssel 97,28 dolláron állt. Az arany unciánkénti ára 8,75 dollárral 1663,75 dollárra nőtt.