szerző:
MTI / hvg.hu

Bajnai Gordon szerint az új kormánynak 2014-ben kemény alkut kell kötnie a bankokkal, amely a bankadó csökkentésének feltételéül szabja a hitelezés növelését. A Haza és Haladás Egyesület elnöke újságíróknak arról is beszélt, bevételnövekedést vár az általuk javasolt szja-átalakítástól, amely azonban például a minimálbéreseknek 8-10 ezer forint nyereséget jelentene.

A volt miniszterelnök szerdán egy sajtóbeszélgetésen ismertette a napokban bemutatott adó- és gazdaságpolitikai javaslataik részleteit. Elmondta: körülbelül 300 ezer ember személyi jövedelemadó-terheit növelnék 400 ezer bruttó jövedelem felett - a leggazdagabb 8-10 százalékét -, ugyanakkor a kétkulcsos adórendszer és az adójóváírás visszaállítása révén 4 millió embernek kevesebb adót kellene fizetni, vagy mint megjegyezte, nem kellene többet, mint jelenleg. Hangsúlyozta azonban, az szja-átalakítást úgy hajtanák végre, hogy pozitív legyen a szaldója.

(Az eheti HVG-ben interjút olvashat Bajnai Gordonnal.)

Bajnai Gordon kiemelte, nem akarnak visszatérni ahhoz a 2009 előtti, hibás gyakorlathoz, amely már az átlagbéreket is a nagyobb adókulccsal sújtotta. Javaslatuk alapján a második kulcs nem lenne magasabb a kisebbik másfélszeresénél. Ezt úgy indokolta, hogy az átlagnál jobban keresőket sem szabad "agyonadóztatni". Emellett visszavezetnék az adójóváírást, ami havi 8-10 ezer forinttal növelné a nettó minimálbér értékét. Ugyanakkor nem lenne olyan rendszer, mint korábban, melyben a minimálbéresek egyáltalán nem fizettek adót. Elvi szempont, hogy mindenkinek kell valamennyi adót fizetnie – mondta Bajnai. Az adókulcsok meghatározását viszont korainak tartotta.

Kevés részlet nyilvános

Az Együtt 2014 társalapítója arról is beszélt, hogy 2014 után az új kormánynak átfogó megállapodást kell kötnie a gazdasági célokról a munkaadókkal és a munkavállalókkal. Mint magyarázta, az általuk bemutatott anyag egy középtávú koncepciót fejt ki. Ennek legfontosabb feltétele a növekedés beindítása lenne, melynek logikája, hogy Magyarországon teljesen elveszett a bizalom. Ezért a bizalmat kell rendbe rakni, ami beindítja a beruházást. Ezzel beindulhat az export növekedése, ami ismét elkezdheti növelni a foglalkoztatást, melynek következtében a növekvő bérkiáramlás növeli a fogyasztást.

Bajnai Gordon
©

A hétfőn bemutatott vázlatos anyagban az államháztartás reformjával kapcsolatban gazdálkodási, átláthatósági tervei vannak Bajnaiéknak, és mindenekelőtt a bizalom erősítését szolgálnák vele. Az alrendszerekkel kapcsolatban azonban folyik még a munka. Elkészült egy ezeroldalas anyag több mint 30 közgazdász segítségével, és a következő hetekben előállnak egy összefoglalóval - mondta Bajnai Gordon.

Így konkrét terveket egyelőre nem ismerünk arról, mit tenne egy ezt a programot megvalósító politikai formáció az önkormányzatokkal, a társadalombiztosítással, vagy például az egészségüggyel, és azt sem, mennyibe kerülne ez. Bajnai Gordon ezzel kapcsolatban a hvg.hu kérdésére azt mondta, 2014-re felelőtlennek tartaná, ha számokat mondana, ugyanis nem lehet tudni, milyen lesz a költségvetési helyzet. Az elve viszont az lenne, hogy a stabilitást fenn kell tartani, a hiányt nem lehetne elengedni. Ez azonban egyúttal nagyon szűk mozgásteret is jelentene az új kormánynak. A volt miniszterelnök erről annyit mondott, hogy a rendszer átalakításából kell forrásokat találni az egyes területeken szükséges többletkiadásokra, és annyit lehet felhasználni, amennyi ebből, illetve a növekedésnek köszönhető nagyobb bevételekből adódik.

Bajnai szent tehénként említette, hogy az oktatási rendszerben nagyon komoly minőségjavító reformot szeretnének. Reálisan kell felmérni azonban, mennyi az ország reformkapacitása, ésszerűen kell viselkedni, mert nyugalom kell ennek az országnak – hangsúlyozta Bajnai. A volt miniszterelnök megemlítette azt a konkrét tervet is, mely szerint a munkanélküli segély összegét visszaemelnék 6 hónapra, a közmunkarendszerre fordított kiadások viszont csökkennének, amiből finanszírozhatnák a segélyemelést. A munkanélküliségre úgynevezett támogatott piaci állásokat is terveznek az energiahatékonyság területén, amelyből 70-80 ezer új munkahelyre számítanak. A munkanélküliséget azzal csökkentenék még, hogy átalakítanák a munkaerő-közvetítő rendszert, és szoros, személyes együttműködést megkövetelő rendszer alakítanának ki a munkanélküli és az állam között.

Hitelezés

Fontosnak tartja továbbá, hogy a hitelezés újraindítása érdekében megegyezzenek a bankokkal. Szerinte olyan "kemény alkura" lesz szükség, amely a hitelállomány növeléséhez köti a válságadók csökkentését. Hozzátette: a napokban a kabinet is előállt ilyen javaslattal, amit helyesnek tart, de szerinte annak teljesülése kérdéses, mivel az Orbán-kormányba vetett bizalom már elfogyott.

Kérdésre válaszolva hozzáfűzte, "morálisan és funkcionálisan" is rendkívül károsnak tartja a ciklus során bevezetett különadókat. Azonban - jegyezte meg - az új kormány nem döntheti össze a költségvetési egyensúlyt azzal, hogy feltétel nélkül, azonnal megszünteti őket.

Bajnai Gordon elmondta, a bankokkal megoldást kell találni a devizahitelesek problémáira is. Ugyanis - fűzte hozzá -, a kormány 170 ezer, a jobb módúak közé tartozó adóst kimentett ugyan, a többieket viszont nehezebb helyzetbe sodorta, így "a bomba tovább ketyeg". Kitért arra is, korainak tartja megnevezni az euró bevezetésének céldátumát, de úgy látja, hogy 2018-ra teljesíteni kell ennek feltételeit. A volt kormányfő végezetül elmondta, arra számít, nyárra lesz jól megítélhető az Együtt 2014 támogatottsága. Véleménye szerint ugyanis a párttá szerveződés előtti felmérések nem adnak valós képet arról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elfogták az ápolót, aki teherbe ejtett egy 10 éve öntudatlanul fekvő beteget Phoenixben

Elfogták az ápolót, aki teherbe ejtett egy 10 éve öntudatlanul fekvő beteget Phoenixben

Öt emberrel végzett a floridai túszejtő

Öt emberrel végzett a floridai túszejtő

Több baleset is történt reggel, több helyen teljes az útzár

Több baleset is történt reggel, több helyen teljes az útzár

Budapest az európai sportfőváros, el is megy rá 200 millió forint

Budapest az európai sportfőváros, el is megy rá 200 millió forint

Oligarchák és maffiózok új szolgálati járműve lehet ez a gigantikus fekete terepjáró

Oligarchák és maffiózok új szolgálati járműve lehet ez a gigantikus fekete terepjáró

Megmutatta kisfiát Kiss Ramóna és Lékai Máté

Megmutatta kisfiát Kiss Ramóna és Lékai Máté