Londoni elemzők: 4 százalékig olvadhat a magyar alapkamat

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A lassuló magyarországi infláció és a "recesszióval küszködő" gazdaság további jegybanki kamatcsökkentéseket indokol és valószínűsít, de a forintárfolyammal kapcsolatos aggályok elejét veszik a mostaninál agresszívabb monetáris enyhítési lépéseknek – vélik londoni elemzők. Az MNB várható kamatpályájáról eltérőek az előrejelzések: sokak szerint 4 százalékig olvad a kamat, de van aki úgy véli, hogy később emelhetik a mutatót.

Capital Economics: akár meg is fordulhat a csökkentési ciklus

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza értékelésében kiemelte, hogy a legutóbbi aktivitási adatok a magyar gazdaság folytatódó recessziójára utalnak. Jackson szerint a keddi kamatdöntés szempontjából hasonlóan fontos fejlemény volt, hogy az előző monetáris tanácsi ülés óta erősödött a forint.

A szakértő ugyanakkor úgy látja: a magyar gazdaság a magas devizaadósság-teher miatt a globális kockázatvállalási készség változásainak leginkább kitett gazdaságok között van az európai felzárkózó térségen belül. Emiatt aggályaik vannak a MNB enyhítési ciklusának fenntarthatóságával kapcsolatban, és a ház nem zárja ki, hogy a befektetői hangulat esetleges romlása a kamatcsökkentési ciklus megállítására, sőt akár visszafordítására is kényszerítheti a monetáris tanácsot.

Jackson a kockázatok között említette azt, hogy az MNB kéthetes likviditáslekötő eszközével kapcsolatban kilátásba helyezett módosítások a külföldi tőke kiáramlását is okozhatják.

4cast: visszatért a kevésbé óvatos nyelvezethez a monetáris tanács

Egy másik nagy londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a 4cast szakértői viszont éppen azt emelték ki a keddi kamatdöntés utáni értékelésükben, hogy az ülésről kiadott monetáris tanácsi közleményben nincs utalás a kéthetes MNB-eszközön végrehajtandó bármiféle változtatásra. A 4cast elemzői szerint azonban valószínűleg csak arról van szó, hogy a jegybanknak még időre van szüksége ezen terv részletes kidolgozásához.

A ház szakértőinek olvasata szerint ugyanakkor a monetáris testület keddi közleménye a múlt havi, "váratlanul óvatos" hangvételről visszaváltott az egy hónappal korábbi, kevésbé óvatos nyelvezetre.

A 4cast elemzői a fő különbséget abban látják, hogy a márciusi kamatdöntés utáni közleményben - amikor 305 forint környékén járt az euró - a monetáris tanács a piaci hangulattal kapcsolatos bizonytalanságok enyhülését jelölte meg a további kamatcsökkentések előfeltételeként, a keddi kamatdöntés után kiadott MNB-közleményben ugyanakkor az áll, hogy a monetáris tanács a piaci hangulatban bekövetkezett javulás tartóssága esetén veszi fontolóra a további kamatcsökkentéseket.

A 4cast elemzőinek értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy a monetáris tanács a kamatcsökkentések folytatásához nem látja szükségesnek a piaci hangulat további javulását, „csak a status quo fennmaradását”.

A ház szakértői szerint ez a váltás megerősíti a további monetáris enyhítéssel kapcsolatos várakozásokat. A 4cast elemzői közölték, hogy 4 százalékos MNB-kamatszinten valószínűsítik az enyhítési ciklus befejeződését.

JP Morgan: július végére lehet 4 százalék az alapkamat

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői is azt közölték a keddi kamatdöntés utáni értékelésükben, hogy alapeseti prognózisukban 4 százalékig csökkenő MNB-kamat szerepel. A ház várakozása szerint a magyar jegybank ezt a kamatszintet július végére éri el.

A JP Morgan londoni elemzői szerint ugyanakkor megvan az esély arra, hogy az MNB később tovább csökkenti alapkamatát, ha a forint addig nem gyengül eltúlzott mértékben.

A cég szakértői áprilisra 1,8 százalék körüli ütemre lassuló éves inflációt várnak Magyarországon, és azzal számolnak, hogy az inflációs ráta 2013-ban és 2014-ben is az MNB 3 százalékos célja alatt marad.

A JP Morgan londoni elemzői ugyanakkor megerősítették azt az előrejelzésüket is, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) idén 0,7 százalékkal visszaesik.

Javult a CDS-felár

A keddi MNB-kamatcsökkentés bejelentése után számottevően javult a magyar államadósság-törlesztés leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása - az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató - a londoni kereskedésben.

A CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama a keddi késői jegyzésben 315 bázispont környékén mozgott a 325,7-es előző esti záró után.

A keddre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most 315 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, 10 ezer euróval olcsóbban, mint előző nap.