szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A devizahitelek felfutásában mindenki érdekelt volt: az állam, a lakosság, a bankok és a beruházók is.

A jelen hitel- és adósságválság nem egyedi eset, a történelem bizonyos időszakonként kitermeli a maga hitelpiaci összeomlását – írja a Pénzügyi Szemle Online blogja. Az eseményekért a gazdaság szinte valamennyi szereplője felelős, így nem meglepő, hogy a túlzott mértékű hitelezésen és lakásépítésen végül mindenki veszít – legtöbbször azonban eltérő mértékben.

A kör az állammal és az építőipari vállalkozásokkal kezdődik, akik az építőipar felfutásában érdekeltek. Társadalompolitikai okok, választói elégedettség és a GDP-növekedési kényszer is belejátszik mindebbe. Az állami ösztönzők ezután beindulnak, az építőipari vállalkozások pedig hozzálátnak a beruházásokhoz, természetesen hitelből. A bank itt jön a képbe, melynek jól felfogott érdeke, hogy hitelezze az építőipart, melyből első körben jelentős kamatjövedelemre tesz szert. Ez ugyanakkor a hitelezésnek csupán az első ága, ha ugyanis a bank vállalja a lakások felépítésének finanszírozását, akkor a lakások vásárlóinak hitelezését is vállalnia kell, vagyis az építőiparnak adott hiteleknek a lakásvásárlóknak nyújtott hitel a fedezete.

Vagyis ha a bankok belevágnak az építőipari vállalkozások hitelezésébe, akkor már nincs más választásuk, mint hogy a lakosságot is hitelezzék. Így nem meglepő, hogy a bankok a hitelbírálatoknál többnyire "nagylelkűek". A magyarországi devizahitelezés újabb csavart adott a történetnek, amikor a bankok devizaalapon olyan ügyfeleknek is adtak hitelt, akiket forintalapon hitelképtelennek minősítettek.

A történet vége az lett, hogy túl sok lakás épült, túl sok hitelképtelen adós kap pénzt, a bankok pedig túl sok behajthatatlan forrást helyeznek ki, aminek a vége nem lehet más, mint egy jókora összeomlás. A veszteségeket az egész lánc érzi, építőipari vállalkozások jutnak csődbe, a bank a veszteségeket leírja, a hitelképtelen adós elveszíti lakását, az állam pedig mentheti ki a bankokat és az otthon nélkül maradt adósokat. A "jó hír" ugyanakkor az, hogy mindezen folyamat nem rettenti el a következő generációkat attól, hogy a jövőben ugyanezt az utat bejárják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem ütközik az EU-s szabályokba, hogy kínai vakcinát hoznának Magyarországra

Nem ütközik az EU-s szabályokba, hogy kínai vakcinát hoznának Magyarországra

Az ingatlanbiznisz a nemzeti hagyománynál is fontosabb a Fidesznek

Az ingatlanbiznisz a nemzeti hagyománynál is fontosabb a Fidesznek

Már a brazil koronavírus-mutáció is megjelent az Egyesült Királyságban

Már a brazil koronavírus-mutáció is megjelent az Egyesült Királyságban