"Pofátlanság, hogy minden trafikot ők vittek el"

"Pofátlanság, hogy minden trafikot ők vittek el"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Szerkesztőségünkbe továbbra is rengeteg levél érkezik a nemzeti dohányboltok koncessziós pályázatainak "furcsaságaival" kapcsolatban. CBA-üzlettulajdonos, fideszes képviselők barátai és azok rokonai. A górcső alatt Veszprém, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye.

Sorra érkeznek szerkesztőségünkhöz a trafikpályázat anomáliáira rávilágító levelek, amelyekből újabb csokrot gyűjtöttünk össze. A trafikpályázatok eredményhirdetését követően, hétfő este óta áll a bál, a piacot valójában újraosztja a kormány, alig-alig maradhat dohányboltos az, aki eddig ebből élt. Felháborodás a négyzeten.

Napi 260 pályázatot kellett elbírálni

"Balatonfüreden a vasútállomáson 1993 óta üzemeltetünk trafikot, természetesen pályáztunk nemzeti dohányboltra, ám nem kaptuk meg a koncessziót" – emelte ki egy pórult járt trafikus. Levélírónk szerint a nyertesek között egy fuvarozó cég "ultramilliomos" kislánya található, egy szódás, aki már hetetekkel ezelőtt dicsekedett, hogy neki lesz trafikja, a nyertesek között ugyanakkor "egy régi motoros" is kapott engedélyt nemzeti dohánybolt megnyitására. A 20 éve trafikot üzemeltető levélírónkat az háborította fel, hogy a feleségétől – aki viszi a boltot – most vették el a rokkantnyugdíját, ez a pályázat pedig kimondottan az ő számukra lett volna előnyös.

Levélírónk azt sem érti, hogyan lehet 15 600 pályázatot két hónap alatt elbírálni úgy, hogy minden darabot át kellett olvasni. "Ez napi 260 pályázatot kellett, hogy jelentsen a hét minden napjának 24 órában" – fejtette ki a trafiktulajdonos.

©

"Mi naivan hittünk abban, hogy tényleg a családi vállalkozásokat akarják előnyben részesíteni, de tévednünk kellett"” – emelte ki levélírónk. A pályázatukat raádásául egy pályázatíró írta meg 70 ezer forintért.

CBA-sok és képviselők ismerősei mindenhol

"Nálunk Békés megyében sem jobb a helyzet, sőt talán itt a legrosszabb. Rengeteg család, aki évek óta ezzel foglalkozott, nem nyert egyet sem" – fejtette ki egy békés megyei olvasónk. Szerinte, bár a helyi lakosok előnyben részesítését tűzte zászlajára a kormányzat, náluk ez nem így lett. Battonyán Drágán György, egy CBA-üzlet tulajdonosa is nyert – fejtette ki levélírónk. Drágán György megerősítette lapunknak, hogy ő nyert Battonyán, ám szerinte a véletlennek köszönhetően vitte el egy dohánybolt koncesszióját.

Forrásunk szerint több érdekesség is található még a békési nyertesek között. A 22 éves Murvai Dávid, aki tavaly még a NB III-ban szereplő Szarvas focistája volt, Battonyán, Békéssámsonon, Csanádapácán, Kunágota és Mezőkovácsházán nyert koncessziót dohányboltok üzemeltetésére. Medovarszki Szilvia Békéssámsonon, Csanádapácán, Magyarbánhegyesen és Pusztaottlakán nyert trafiküzemeltetési jogot, levélírónk szerint Medovarszki élettársa Simonka György helyi fideszes képviselő barátja.

Jómagam is pályáztam és természetesen hátszél nélkül nem nyertem – írja egy másik levélírónk. Jelenleg is üzemelő trafikjánál két héttel ezelőtt megjelent egy férfi és 100 ezer forintot ajánlott havi díjra a szomszédja üzletére, hogy dohánybolt céljára adja ki neki. Ő már 2 hete tudta az eredményt – fejtette ki levélírónk. "Nálam pedig egy hölgy járt az én üzletem miatt és mondta, hogy ők nyerni fognak, nem tudván, hogy én is pályáztam" – fejtette ki. Levélírónk ugyanakkor inkább üresen hagyja az üzletét, mint hogy kiadja ezen illetőknek.

Tapolcán is vannak furcsaságok

A tapolcai kistérségben a Kölcsey Nyomdához kötődő személyek taroltak a trafikpályzatokon. Tapolcán például mind a 8 helyről ez mondható el, de így járt Sümeg városa, illetve Badacsony is. Levélírónk szerint azzal nincs is gond talán, ha valaki ekkora befolyással bír egy településen és nyer pályázatokat, de az, hogy mindent ők nyertek, teljesen kizárva másokat, letarolva az egész piacot, több évtizede ezzel foglalkozókat, "talán egy kicsit pofátlannak tűnik". Tapolcán a nyolc trafikból hármat vitt el Kölcsei Norbert (és még egyet Badacsonytomajon), levélírónk szerint ő a helyi Fidesz egyik legbiztosabb támogatója. Párja, Farkas Szilvia szintén három trafikot vitt el Tapolcán (kettőt pedig Sümegen), Forintos Katalin – aki olvasónk szerint szintén a Kölcsey Nyomda alkalmazottja – pedig két trafik koncessziós üzemeltetési jogát nyerte el Tapolcán, egyet pedig Badacsonytomajon és Sümegen. A hvg.hu megkereste Kölcsei Norbertet, hogy erősítse, vagy cáfolja meg, hogy ő és párja, illetve alkalmazottja nyertek-e a kiíráson. A nyomda tulajdonosa érdeklődésünkre a hvg.hu munkatársának felesége után kezdett el érdeklődni, majd egy átkötéssel arra volt kíváncsi, hogy a fiúkat szereti-e.

Kölcsei Norbertről egy másik helyi forrásunk a hvg.hu-nak csütörtökön megírta, hogy "Tapolcán nyolcból nyolcat kapott meg Lasztovica Jenő országgyűlési képviselő barátja, illetve felesége és alkalmazottja nevén. Lényegében minden szál Kölcsei Norbert nyomdász kezében fut össze, aki a fideszes plakátokat készíti. Szerintem a tapolcai mutyi a legdurvább az országban!".

Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig Pócs János fideszes képviselő, a megyei közgyűlés alelnökének felesége, Pócs Jánosné is nyithat majd egy trafikot Jászapátiban.