Vége az aranykornak, inkább ingatlant vegyünk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A befektetési világban (is) vannak nagy mániák, amelyeket jellemzően hosszú időn át tartó kiábrándulás követ. Jellemző, hogy vannak olyan termékek, amelyek pár hónapra-évre nagyon fontossá válnak, a befektetők fókuszának középpontjába kerülnek, ilyenkor úgy tűnik, hogy a határ a csillagos ég. Azután jön a kiábrándulás. Magyarországon például néhány éves időtávon az ingatlan jobban "hozhat" majd, mint az aranybefektetés, és a jó minőségű, osztalékfizető európai részvények is jobban fognak jellemzően teljesíteni, mint az olaj, a réz vagy a palládium.

A befektetési világban (is) vannak nagy mániák, amelyeket jellemzően hosszú időn át tartó kiábrándulás követ. Jellemző, hogy vannak olyan termékek, amelyek pár hónapra-évre nagyon fontossá válnak, a befektetők fókuszának középpontjába kerülnek, ilyenkor úgy tűnik, hogy a határ a csillagos ég. Azután jön a kiábrándulás, és miközben a szélesebb lakosság gyakran még évekig próbálja "olcsón" megvenni az előző mánia termékeit, a profik már meglátják a változást, megértik, hogy új idők jönnek, amelyekben új eszközök fognak jól teljesíteni.

Miért érdekes ez most? Azért, mert az elmúlt bő 10 évet, elsősorban 2008-ig, az árupiaci mánia jellemezte ismét, hasonlóan a 70-es évekhez – írja Zsiday Viktor befektetési szakértő legfrissebb blogbejegyzésében. Az olaj, réz, gabona stb. mind szárnyalt. Ezzel párhuzamosan jól teljesítettek mindazon országok is, akik mindezeket megtermelték, hatalmas boomot éltek át, a lakosság iszonyú gyorsan meggazdagodott a befektetési szakértő szerint.

Az árupiaci az előző mánia, és valószínűleg nem ebben kell keresni a következő évek nagy trendjét, jó befektetési lehetőségét. Jó eséllyel nem lesznek reálértelemben magasabb árak a következő években, mint most. Ez alacsony inflációt jelent, a nyersanyagtermelők gyengélkedését; és segítséget minden olyan országnak, amely jellemzően nyersanyag-importőr. Zsiday szerint néhány éves távon egy magyar ingatlan "jobban fog hozni", mint az aranybefektetés, és a jó minőségű, osztalékfizető európai részvények is jobban fognak jellemzően teljesíteni, mint az olaj, a réz vagy a palládium.