Leírták, hogyan viselkedjenek az állami cégek dolgozói

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elkészült a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. etikai kódexe.

A normagyűjtemény célja, hogy fenntartsa és erősítse a szervezet belső értékrendszerét, tájékozódási pontokat nyújtson a mindennapi munka során felmerülő kérdésekben, és védje az állami tulajdonú gazdasági társaságok munkatársait a visszaélésekbe való bevonási kísérletektől, az önkényes munkáltatói intézkedésektől és a megalapozatlan felelősségre vonástól – közölte a vagyonkezelő csütörtökön.

A közlemény szerint a kormányzati elvárásoknak megfelelően az MNV elkészítette etikai kódexét, amelyben egyértelműen meghatározták azokat a magatartási elveket, amelyeket a vagyonkezelő a munkavállalóitól elvár. A dokumentum megfelel az európai elvárásoknak, és kijelöli a védendő munkahelyi értékeket, amelyek általánosan, minden munkavállalóra érvényesek.

Az etikai kódex fontos követelményeket ír elő a vezető munkatársak számára. Ezek a többi között a munkavállalók támogatására, a következetes számonkérésre és a szakmai szempontok érvényesítésére irányulnak. A szabálygyűjtemény kiemeli azt is, hogy a vezetők fokozott felelősségvállalással tartoznak a kollégáik iránt.

Az összehangolt etikai szabályozás javítja a szervezeten belüli viszonyok átláthatóságát, és fontos szerepe van a korrupciós helyzetek kialakulásának megelőzésében. Hozzájárul a még felelősebb vagyongazdálkodáshoz, és növeli a szervezet iránti állampolgári bizalmat – közölte az MNV.

Az etikai alapelvek elfogadását követően létrehozzák a társaság etikai bizottságát. Feladata a szervezeten belüli etikai vétségek kivizsgálása mellett a társaság dolgozóinak történő segítségnyújtás is. Amennyiben a munkavállalónak valamely ügyben kétsége támad azzal kapcsolatban, hogy az etikai kódexből milyen magatartás következik, tanácsot és segítséget kérhet a bizottság tagjaitól.

Az MNV igazgatósága a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Zöld Könyvének útmutatásai alapján elfogadta az MNV vagyoni körébe tartozó, többségi állami tulajdonú társaságok számára a minta etikai kódexet is, amelyet a gazdasági társaságok számára ajánlás formájában megküld – áll a közleményben.