Trafikok egymás közt: "Mint az állam és az egyház"

Trafikok egymás közt: "Mint az állam és az egyház"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Nagy Gergő
Tetszett a cikk?

Nem minden trafikkoncesszió-nyertes fogta meg az isten lábát, számos dohánybolt egyáltalán nem hozza a várva várt bevételeket, főleg az olyan helyeken, ahol többen tömörülnek kis területen, és a termékpaletta sem elég színes. A legrosszabbul a kis eladóterű trafikok mennek. Tettünk egy kört a 18+-os dohánypiacon.

"Nem hallottunk arról, hogy a közelben bezárnának trafikok. De hallod, ne ijesztgess ezzel!" – reagált egy Kolosy téri dohánybolti eladó arra a felvetésre, hogy a túl sok egymás mellé települt trafik netalán nem bírja a versenyt, és páran a bezárás mellett dönthetnek, mint ahogy arra országosan van több példa is.

A trafikpiac letisztulása a júliusi nyitás óta egyes helyeken már megindult, a dohányboltok működése sokak számára egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A nagyvárosok frekventeltább pontjaira települt 3-6 trafik hosszabb távon szinte biztos, hogy nem fog egymás mellett megférni. A közeli konkurencia mellett azok is pórul járhatnak, akik kis helyiségekben rendezkedtek be, és csak dohányárut kínálnak.

Háromból egynek annyi

"Szerintem senkinek sem jött be a korábbi számítása: bár a vevők jönnek, eget verő bevételről nem lehet beszámolni" – fejtette ki véleményét egy III. kerületi dohánybolt eladója. Szerinte a vásárlásokra a konkurencia mellett inkább az áremelésnek van hatása. "Ilyen árak mellett, akinek van lehetősége, az a feketepiacon szerzi be a cigit" – mondta az eladó. (Szavait alátámasztja, hogy nemrég "hivatalosan" is megjelent, hogy az új dohány-kiskereskedelmi rendszer felállása után komolyan megugrott a dohányáruk feketekereskedelme.)

Az egyik Lajos utcai dohánybolt körülbelül nullszaldóra jön ki egyelőre. "Nem lehet azt mondani, hogy durván megszednénk magunkat a trafiküzleten. A forgalom nagy része hétközben zajlik, akkor is hullámokban érkeznek az emberek. Hétvégén, főként vasárnap, az újságból és az üdítőből például több pénzt folyik be, mint cigiből. Változtatnunk kell a nyitva tartáson is, mivel eddig este 8-kor zártunk, ám ezek után még annyian szeretnének dohányárut vásárolni, mint 6 és 8 óra között" – hangsúlyozta az eladó.

Bár még egyelőre nincs komolyabb bezárási hullám, a trafikok koncenrációja sok helyen akkora, hogy a dohányboltosok szerint ennyien nem férhetnek meg egy környéken
©

A vevők között egyelőre sok a régi törzsvásárló – az üzlet korábban is trafik volt –, akik megszokott termékeiket vásárolják, heti egy alkalommal, nagyobb mennyiségben. 18-35 év közötti fiatalok az eladó elmondása szerint alig vannak. Időközben arra is rájöttek, hogy kénytelenek kihasználni a trafikok számára rendelkezésre álló termékpalettát. Vagyis több helyet biztosítanak a boltjukban az üdítőknek, alkoholos italoknak, újságoknak is. Csak a dohányáru eladásából nem lehet jól kijönni, így más termékekből kell növelni a bevételt. A bővítést ráadásul megoldják "házon belül", a dohánybolt tulajdonosának van még két másik egysége, az egyiket, az újpestit ugyanakkor bezárja, mivel ott nem jött be a dohánybolt üzemeltetése. Az ott felszabaduló bútorok egy jelentős részét átcsoportosítják a Lajos utcai egységbe.

A teljes termékpalletára szerinte azért is van szükség, mivel ha egy termék nincs az üzletben, akkor az illető nagy valószínűséggel – ha nem törzsvásárló – nem fog visszatérni. Így akkor is kell valamilyen üdítőt tartani például, ha azért csak egy ember tér be – fejtette ki a bolti eladó.

"Úgy mint az állam és egyház"

"A trafikok pont annyira férnek meg egymás mellett, mint az állam és az egyház" – mondta a trafikok koncentrációjára vonatkozó kérdésünkre egy Hollán Ernő utcai boltos. Hogy ez pontosan mit jelent, azt már nem fejtette ki. Ottjártunk idején a vásárlók ki- és beáramlása folyamatos volt, ebből nem tudtuk leszűrni, hogy ez a trafik akkor az állam vagy egyház.

Egy másik, szemben lévő trafikban sem hallottak arról, hogy zárnának be üzletet a környéken. Az eladó úgy tudta, hogy nekik jól megy. A Vígszínház sarkánál lévő dohányboltba is állandó volt a roham. A Szent Isván körúton az egyik trafikban az eladó a hétvégi forgalomra panaszkodott, szerinte az egyes napok között akár 200-300 ezer forintos forgalomeltérések is lehetnek. A változékony napi forgalom szerinte azzal is magyarázható, hogy hó elején a vásárlók még jobban állnak anyagilag, mint a hónap végén, amikor érezhetően megcsappan a forgalom. Bezárásról a környéken eddig ő sem hallott, ám az eladó szerint inkább a kisebb utcákban megtelepedett trafikok kényszerülhetnek bezárásra, a forgalmasabb helyen lévők át tudják vészelni a kevésbé forgalmas napokat is.

Egy Visegrádi utcai trafik tulajdonosa szerint az nyilván nem tett jót a kerületi trafikosoknak, hogy a majdnem 60 kerületi koncessziós jog döntő részét Újlipótvárosban használták fel a nyertesek. Hosszabb távon ennyien nem férnek majd el pár háztömbnyi területen (a Visegrádi utcában például 5 trafik van pár száz méteren belül), törvényszerű lehet majd az, hogy többen bezárni kényszerülnek. Az üzlet tulajdonosa szerint azt viszont lehet tudni, hogy azok a boltok, melyek forgalmas csomópontokban vannak, rendkívül jól fizetnek.

Ami a saját üzletüket illeti, azt szeretnék elérni, hogy a vásárlók ne csak cigarettáért térjenek be. "Ma még sokan kényszeredetten jönnek be dohánytermékért, nyűgnek érzik, hogy ide kell eljönni cigiért, és a trafikok körüli botrány sem tett jót a rendszer indulásának" – fejtette ki. Szerinte más helyzetben vannak azok is, akik bérleményben nyitottak trafikot, és csak dohányárura rendezkedtek be. A "kis lyukakban" történő cigiárulásról pedig nem hiszi, hogy nagyon jövedelmező lenne. De ott nagyon hely sincs a kínálat szélesítésére. Szerencsére az ő boltjuk saját tulajdonban van, és a termékpalettát is igyekeznek a lehető legnagyobb mértékben bővíteni.

Bővíteni kell a termékpalettát, csak a cigiből nem lehet megélni, a "kis lyukak" nem biztos, hogy túlélnek majd
©

Az egyik kisebb eladóterű bolt dolgozója azzal hárította el az érdeklődésünket, hogy nem mondhat semmit, "állandóan kamerával figyelnek!".

Eddig 99 koncesszió ugrott

A hvg.hu megkeresésére a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN) közölte, hogy a koncessziós szerződés rendelkezéseinek megfelelően a koncesszió jogosultaknak és gyakorlóknak a dohánybolt bezárásáról írásban kell nyilatkozni az NDN felé. Bezárásról és a koncessziós szerződés felmondásáról szóló nyilatkozatot kettő esetben kapott az NDN. A működés felfüggesztésére vonatkozó beérkezett kérelmek száma jelenleg összesen 28, ezek tekintetében azonban sem jogszabályi, sem szerződéses lehetőség nincs, így a működés nem felfüggeszthető.

Az NDN tájékoztatása szerint koncessziós jogot ez idáig összesen 99 esetben veszített el jogosult, ennek oka a pályázatban vállaltak be nem tartása, valamint a szerződés határidőn belüli aláírásának hiánya volt.

Arra a kérdésre, összesen hány alkalommal fordult elő az, hogy ideiglenesen be kellett zárni dohányboltot a szabályok megsértése miatt, az NDN közölte: a szervezet a Nemzeti Adó-és Vámhivatallal (NAV) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal együttműködve a 2013. július 1-jei dohánytermék kiskereskedelmi rendszer átállása óta folyamatos ellenőrzéseket végez. Ezen eljárások adatai szerint közel 160 dohánybolt esetében történt 30 napos dohánytermék-árusítás felfüggesztésére vonatkozó intézkedés, főleg a fiatalkorúak kiszolgálására vonatkozó jogsértés elkövetése miatt. Az intézkedésre vonatkozó határidő elteltét követően valamennyi dohánybolt ismételten folytathatja a dohánytermék értékesítést, közölte az NDN.

Van olyan nagykereskedő, ahonnan már embereket kellett elküldeni

A hvg.hu megkereste a főbb magyarországi dohánygyárakat, nagykereskedőket is, hogy terveznek-e leépítéseket, elbocsátásokat az átformálódó dohány-kiskereskedelem következtében. Megkeresésünkre a Pécsen dohánygyárat működtető British American Tobacco Hungary azt közölte, hogy nem kívánják kommentálni ezt a témát. Az Imperial Tobacco Magyarországtól az a válasz érkezett, hogy a megváltozott piaci helyzethez igazodóan egy kisebb mértékű átalakítás történt a cégnél is, mely összességében 11 munkavállalójuk munkaviszonyának megszűnését eredményezte 2013. szeptember 30. napjával. A cég válasza szerint  a létszámgazdálkodást mindenkor befolyásolja a változó piaci környezet, melyhez "a múltban és jövőben is a cégre mindig is jellemző rugalmas szervezet-átalakítással reagálnak, mely nemcsak létszámleépítésben, hanem akár létszámbővítésben is megmutatkozhat". A Phillip Morris International Hungaryt is megkérdeztük a fenti témában, a cég válasza egyelőre még nem érkezett meg.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Nem bánja meg!

Hozzászólások