180 Margitszigetnyi föld juthatott Simicskáéknak pályázat nélkül

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Néhány igazi nagyágyú is akad a 34 ezer hektárnyi állami föld haszonélvezői között, a teljes listát hamarosan nyilvánosságra hozza a földalapkezelő. Simicskáéknak 582 millió forint területalapú támogatás járt idén az első félévben, de az egyéb jogcímeken történt kifizetésekkel együtt 1,6 milliárdot tettek zsebre.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a Blikk unszolására hamarosan nyilvánosságra hozza a pályázat nélkül kiadott földhaszonbérletek listáját.

A lap úgy tudja, néhány igazi nagyágyú is akad a 34 ezer hektárnyi állami föld haszonélvezői között, így például a Nyerges Zsolt és Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mezort Zrt. Utóbbi idén júniusban vásárolt 50 százalékos tulajdonrészt a cégben.

Idén az első félévben 582 millió forint területalapú támogatás jutott a Simicska érdekeltségébe tartozó cégcsoport 5 cégének. A pénzből visszaszámolva a lap arra a következtetésre jutott, hogy 18 ezer hektár, azaz 180 Margitszigetnyi föld felett rendelkeznek Simicskáék.

A Mezort csoportba tartozó Agro Kft. egyébként már két éve is kapott Fejér megyei földeket az NFA-tól pályázat nélkül.

A földeknek köszönhetően nemcsak területalapú támogatást, hanem állatjóléti támogatást, illetve mezőgazdaságiút-építésre és állattelep-fejlesztésére fordítható pénzt is bezsebelhetnek. A lap értesülése szerint ezekkel együtt 1,6 milliárd forintra rúg a Simicskáéknak kifizetett összeg.

A Mezort Zrt. nem nyilatkozott a Blikknek.