Némethnééknél hatan jelentkeztek fúrásra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hat pályázat érkezett azokra a koncessziós pályázatokra, amelyeket négy szénhidrogén-kutatási és három geotermikus kutatási területre hirdetett meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A meghirdetett területek közül négyre érkezett pályázat.

A nemzeti fejlesztési miniszter bányászati területekre vonatkozó koncessziós felhívásai négy szénhidrogén-kutatási (a Szegedi medence délkeleti és nyugati, illetve a Battonya-Pusztaföldvár északi és déli területeire) és három geotermikus energia kutatási területre (Ferencszállásra, Kecskemétre, Jászberényre) jelentek meg még augusztusban – idézte fel közös közleményében az NFM és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal (MBFH).

A kiírásokra a kijelölt napon, november 15-én beérkezett, négy területre irányuló összesen hat pályázat mindegyike formailag érvényesnek minősült – olvasható a közleményben.
 
Az MBFH a felhívások közzétételétől adatszobát működtetett, ahol a felmerült, különösen a benyújtandó dokumentumokra vonatkozó több mint száz kérdésben adtak rendszeres tájékoztatást. Az összesen 20 érdeklődő 44 pályázati kiírást vásárolt meg, a hivatalhoz fordulók ezután elsősorban a geofizikai és geológiai adatokba kértek betekintést.
 
A tervek szerint a koncessziós pályázatok elbírálása a benyújtástól számított kilencven napon belül megtörténik. Az érvényes pályázatok értékelését a nemzeti fejlesztési miniszter által létrehozott minősítő bizottság végzi majd el.

A koncesszió megadásáról a bizottság javaslata alapján a tárca vezetője dönt. Az elbírálás részletes szempontrendszerét, a koncessziós tevékenység engedélyezési eljárására, folytatására és befejezésére vonatkozó jogszabályok megjelölését, valamint a koncessziós szerződés tervezetének szövegét a pályázati kiírás tartalmazza. 
 
A beérkezett pályázatok a Szegedi medence nyugati, Battonya-Pusztaföldvár északi és déli, valamint Jászberény területekre irányultak. "A minősítő bizottság munkájának zavartalansága és a versenysemlegesség biztosítása érdekében a koncessziós pályázatban érintetteknek a beérkezett ajánlatokról és elbírálásukról készülő emlékeztető nyilvánosságra hozataláig nem áll módjukban további információt közölni" – tették hozzá.  
 
A befektetői érdeklődés és a résztvevőktől érkezett visszajelzések is visszaigazolták a fejlesztési minisztérium véleményét, amely szerint a bányászati koncessziós rendszer összhangban áll a nemzetközi iparági gyakorlattal – írta a közlemény. A tárca hozzátette, hogy a jelenlegi pályázatok tapasztalatainak összegzését, a feltételrendszer és eljárásrend finomhangolását követően új kiírások megjelentetését tervezi.