Még Orbán Viktor barátai is keményen beszóltak a brit kormányfőnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Levélben tiltakozott David Cameron brit miniszterelnöknél a kelet-európai munkavállalókról tett kijelentései miatt Lech Walesa volt lengyel államfő és Jaroslaw Kaczynski egykori kormányfő - írta a keddi Financial Times.

A londoni gazdasági napilap beszámolója szerint a Nobel-békedíjas Walesa "irracionális és rövidlátó" magatartással vádolta Nagy-Britanniát az uniós bevándorlással szembeni, egyre szigorodó brit hozzáállás és nyilatkozatok miatt. Az egykori lengyel államfő szerint London hálával tartozik azért a szerepért, amelyet Lengyelország a kommunizmus megszűnésében játszott. Walesa szerint a csökkenő védelmi kiadásokon túl Nagy-Britannia "hatalmas pénzeket" takarított meg, ezért nem kellene panaszkodnia azon, ha "egy kicsit költeni kell a lengyel bevándorolókra" - áll a Financial Times ismertetésében.

A brit lap értesülése szerint Kaczynski, a konzervatív lengyel ellenzék jelenlegi vezetője is hasonló tartalmú levelet írt a konzervatív párti brit miniszterelnöknek, "elfogadhatatlannak" nevezve Cameron legutóbbi nyilatkozatait a kelet-európai EU-bevándorlókkal kapcsolatban. David Cameron az utóbbi hetekben több fórumon is "nagyon rossz döntésnek" nevezte, hogy a 2004-es EU-bővítés után a Munkáspárt vezette akkori brit kormány nem élt az átmeneti korlátozásokkal a Nagy-Britanniánál "sokkal szegényebb" közép- és kelet-európai új tagállamok munkavállalóival szemben.

Cameron november végén, a Financial Times által közölt - komoly hazai és nemzetközi feltűnést keltő - cikkében ismertette az EU-társállamokból érkezők szociális ellátásának széles körű szigorítására kidolgozott kormányzati terveket. A cikkben első helyen szerepelt, hogy a többi uniós országból érkezők a jövőben nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem igényelhetnek munkanélkülieknek járó szociális juttatásokat. A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal a minap bejelentette, hogy a szigorítási terveknek ez az eleme január 1-jétől életbe lép.

A brit kormányfő kijelentései és az általa bejelentett szigorítási tervek miatt a minap Roszen Plevneliev bolgár elnök is tiltakozott. Az államfő a The Observer című vezető baloldali vasárnapi brit lapnak adott, az újság múlt hét végi kiadása által ismertetett interjúban figyelmeztette a brit miniszterelnököt, hogy bevándorlási politikája és az ezzel kapcsolatos kemény retorika árthat, elszigetelheti Nagy-Britanniát. November végén a négy visegrádi ország - Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia - külügyminiszterei közös nyilatkozatban reagáltak a brit kormányfő által a munkaerő szabad mozgásának szigorítására tett javaslatokra, hangsúlyozva, hogy a négy alapszabadság (az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkaerő szabad áramlása a tagországok között) az Európai Unió alapja és az egységes piac létfontosságú eleme. Az alapszabadságok szelektív alkalmazása kárt tenne az egységes piacban, amely az egész kontinens számára a növekedés fontos forrását jelenti - állt a nyilatkozatban. London az EU-bevándorlás szigorításának brit tervei miatt az utóbbi hetekben komoly konfliktusba keveredett Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztossal is, akinek többszöri bíráló nyilatkozatait éles ellenkritikával fogadták brit politikusok.

Hozzászólások