szerző:
hvg.hu

Egy házibuli barátokkal, vagy inkább egy vidéki panzió, esetleg szálloda jöhet szóba a szilveszteri bulira? Megelégszünk pár girlanddal, vagy héliumos lufikkal tennénk emlékezetesebbé az óév búcsúztatását? Pár üveg pezsgő virslivel, svédasztalos menü? Mindenki megtalálhatja a számítását, megmutatjuk, hogy mi, mennyibe kerül szilveszterre.

Otthon, baráti társaságban, vagy egy panzióban, netalán puccos szállodában ünnepelnénk a szilvesztert? A megszokott virsli-pezsgő kombót vagy svédasztalos vacsorát társítanánk mindehhez? Némi dekorációval is körítve?

A lehetőségek széles tárháza áll előttünk, ki-ki megtalálhatja a saját számítását, legyen az erre az eseményre szánt pénzösszegünk pár ezer, vagy több százezer forint. A külföldi szilveszteri utakat – például Thaiföld – nem vettük bele a kínálatba, ott akár milliós tétel is kijöhet.

Otthon talán még fűteni sem kell, hotelben 20 ezertől indul egy éjszaka

Az otthoni szilveszterért értelemszerűen nem kell fizetni, sőt talán még a fűtést is lejjebb tekerhetjük, hiszen a sok barát, családtag rendesen befűtheti a lakást. Vízből viszont minden bizonnyal sokat használnak majd a nálunk bulizók, a vécé használata ilyenkor nyilván megugrik. Ha ki szeretnénk lépni az otthon keretei közül, akkor elsőre talán a vidéki panziók, szállodák jöhetnek számításba, ahol ilyenkor jellemzően karácsonyi csomagokkal várják a vásárlókat. A legtöbb négycsillagos szállodában 23-30 ezer forint/fő/éj áron találtunk ajánlatokat, ezek általában 2-3 napos foglalás esetén érvényesek, és félpanziós ellátást tartalmaznak.

Vízi szilveszter Demjénben
©

Az árban benne van még a szállodák wellness szolgáltatásainak igénybevétele, a szilveszteri programokon való részvétel, és természetesen szilveszter éjjelén a pezsgős köszöntés, utána pedig büfévacsora.

Ahogy a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) főtitkára, Kovács István mondja, a szilveszter mást jelent belföldi, és mást külföldi kereslet szempontjából . A külföldi kereslet Budapesten meghatározó, ekkor a vendégek 90 százaléka külföldi – ez szinte egész évben így van –, s ez szilveszterkor sem lesz máshogy. Csakúgy, mint az utóbbi időkben, idén is telt ház lesz a fővárosban, ám míg régebben rendkívül jó áron el lehetett adni a szobákat, addig ez a helyzet mára megváltozott: bár szilveszterkor még most is magasabb árakon lehet eladni a szobákat, a korábbi jóval nagyobb különbségek eltűntek.

A magyarok közül, akiknek van igénye a szilvesztert szállodában tölteni, azok jellemzően a vidéki hoteleket veszik célba Kovács István szerint és általában olyan helyeket keresnek, ahol wellness- és gyógyszolgáltatásokat is igénybe tudnak venni. Hévíz, Sárvár, Bük, Eger, Gyula, Hajdúszoboszló, Sopron, a Balaton környéke a kedvelt helyek, itt a vendégek jelentős része magyar, akik általában szilveszter éjszakáját is a szállodában töltik (a külföldiek sokszor csak a pesti hotelekben alszanak, ám a szilvesztert a városban töltik).

Nem szálló, nem házibuli

Aki esetleg nem maradna otthon, ám szállóba sem menne, de mégis kimozdulna otthonról, annak marad az étterem vagy szórakozóhely lehetősége. Találomra felütve a lehetőségeket: a budapesti Araz étteremben például 120 euró a 6 fogásos gálavacsora ára (muzsikával körítve), a Vörös Postakocsiban 17 900 forint a menü, a bábolnai Ötösfogat Étteremben pedig 9500 forintból is kijön a szilveszteri gálavacsora. Ha ennél többre vágynánk, a budapesti Michelin-csillagos Onyxban 235 euró/fő a szilveszteri vacsora ára (az étterem honlapján valamiért csak a korábban tárolt változat mutatja a menüt). A különböző szórakozóhelyeken általában pár ezer forintos belépőkkel lehet kalkulálni, ami a legtöbb esetben egy-két ital árát (is) magában foglalja. Ha pedig csak a kedvenc kocsmánkba néznénk le, akkor ott szinte biztos, hogy még belépővel sem találkozunk.

A forgalom tekintetében Kovács István szerint Budapesten nem várható változás tavalyhoz képest, ugyanúgy telt ház lesz, mint az utóbbi években, talán pár százalékkal nagyobb bevétellel kalkulálhatnak a hotelek, vidéken ugyanakkor a SZÉP-kártyának köszönhetően egész évben intenzívebb volt a kereslet, mint tavaly, és ez szilveszterkor is éreztetheti hatását – tette hozzá az MSZÉSZ főtitkára.

A szemmaszkok nagyon mennek

A szállodákban, éttermekben dekorációval nem kell foglalkoznunk, azt megoldják a szolgáltatók, erre inkább otthon lehet szükség, vagy esetleg céges szilveszteri bulin, ha valaki ilyenre menne. A magyar partikellékpiac egyik legnagyobb szereplője a kis- és nagykereskedelemmel is foglalkozó Funny Box a hvg.hu-val azt közölte, hogy még az év utolsó napján is érdemes lehet elindulni, beszerezni a szilveszteri bulihoz szükséges kellékeket, dekorációkat. Ilyenkor sok helyen tartanak még nyitva boltok, ahol ilyen kiegészítőket lehet vásárolni, illetve ha kell, akkor futár is kiviszi termékeiket – bár ehhez érdemesebb korábban megrendelni azokat. A szilveszteri partival kapcsolatosan érdemes kettéválasztani az otthoni és céges buliszervezést.

Házibulira be lehet szerezni girlandokat, szerpentineket, konfettit, konfettiágyúkat, lampionokat. Sokan az "asztalra valót" is a partikellékes cégektől szerzik be, mint például a terítőt, a papír- és műanyag poharakat, evőeszközöket, tányérokat és természetesen a hozzá illő szalvétákat is.

©

Az év utolsó napján természetesen a hangulatkeltő kellékek is fontos szerepet játszanak, és nagyon sokan keresik ezeket, mint például a fejrevalókat, csákókat, kalapokat, vicces szemüvegeket és szemmaszkokat – az utóbbiak nagyon divatosak mostanában. A Funny Box munkatársa szerint ezekből mind a drágább, mind pedig az olcsóbb kategóriát keresik a vevők, illetve nagyon szívesen vásárolnak jelmezeket, dudákat, trombitákat és anyósnyelveket. Magánbulikba inkább a gumilufikat keresik, de a BÚÉK 2014-es fólialéggömb felirat is egyre kedveltebb. Míg a házibulikon a színes kellékeket részesítik előnyben, addig a céges rendezvényeken az arany és a fekete színek dominálnak, ahol inkább az eleganciára helyezik a hangsúlyt. Ezeken a rendezvényeken inkább héliumos vagy fólialéggömböket használnak dekorálásra, illetve gyakran a cég logóját vagy a termékeit is megjelenítik léggömbszobrok formájában.

A buliszervezés pénzügyi oldalát tekintve elmondható, hogy egy házibuli dekorációja, 10 fős társaságra méretezve 10 ezer forintból kihozható. Egy 25 darabos gumilufi csomag ezer forint, négy girland 1200 forint, egy szemmaszk 360, 6  anyósnyelv 395, ugyancsak 6 trombita 400, az evőeszközök, tányérok pedig nem kerülnek többe 3 ezer forintnál – így a mosogatással sem kell foglalkozni. Ezzel pedig bőven adott minden, hogy a társaság jól érezze magát, és a buli egy jó dekorációval, partikellékekkel azonnal különlegesebb és egyedi lesz.

Ennyit költünk karácsonykor
A GfK Hungária szakemberei szerint az év vége jó eredményeket hozhat mind a napi fogyasztási cikkek, mind a tartós fogyasztási termékek kereskedelme számára; a piackutató cég arra számít, hogy a családok 25-30 százalékkal költenek többet decemberben egy átlagos hónaphoz képest. A háztartások havi átlagos napi fogyasztási cikk költése 60 ezer forint körül mozog, decemberben ez az összeg megugrik, 2012-ben közel 30 százalékkal volt magasabb, mint az év többi hónapjában. Ebben az ajándékvásárlás egy része is szerepel, hiszen a napi fogyasztási cikkek közül kerülnek ki olyan népszerű karácsonyi ajándékok, mint például a praliné, valamint a különféle kozmetikai és testápolási termékek, ajándékcsomagok, de a karácsonyi készülődés, a sütési és főzési alapanyagok beszerzése is megnöveli a decemberi forgalmat. A 2012-es decemberi közel 30 százalékos növekmény az elmúlt évekhez képest mindenképpen pozitív fordulat, hasonlóan magas értéket utoljára 2006-ban mért a piackutató vállalat. A múlt évben mindent összevetve 832 milliárd forintot hagytak a vásárlók a boltokban a karácsonyi időszakban, idén ez akár a 870 milliárd forintot is elérheti.

A céges rendezvényekkel már más a helyzet; nagyon fontos, hogy mit szeretne az ügyfél, a megrendelő. A költséghatékony rendezvények mellett természetesen egyedi megoldások és különleges igények is lehetségesek, ahol a kiadások persze már jóval magasabbak. Egy átlagos céges rendezvényen fejenként körülbelül 1000 forint költséggel lehet számolni, ami a fent említett kiegészítőket tartalmazza. A cég közlése szerint a nagyüzem igazán december elejétől indul be, s a rendezvényekre vonatkozó rendeléshullám egészen december 31-ig kitart.

A termékpalettára kitérve érdeklődésünkre elmondták, hogy nagyjából ugyanazzal az alapkínálattal dolgoznak évről évre, megvannak a slágertermékek, amelyek szinte alig változnak. Mindig vannak azonban újdonságok, mind színekben mind pedig termékek tekintetében. Arra a kérdésre, hogy az utóbbi évek válsága milyen változást hozott a vásárlói szokásokban, a Funny Boxnál elmondták, hogy a céges rendezvények száma ugyan csökkent a válságnak köszönhetően, de ez a tendencia idén talán megfordulhat. A magánbulikat tekintve még mindig a kedvezőbb árfekvésű termékek a legkedveltebbek, de van egy szegmens, aki a kreatív, divatos és trendi partikellékeket keresi.

Összességében azonban elmondható, hogy a partikellék, mint viszonylag fiatal kategória a magyar piacon, az elmúlt időszakban fejlődött, és az emberek a szilveszter mellett egyre több lehetőséget ragadnak meg, hogy ünnepeljenek családi vagy baráti körben, és ezeket az eseményeket dekorációkkal és partikellékekkel, kreatív megoldásokkal teszik emlékezetessé.

Na de mennyiért eszünk, iszunk otthon?

A szállodákban, éttermekben, esetleg még a szórakozóhelyeken is ez adott, a fejtörést igazából a házibulin elfogyasztandó enni- és innivalók jelentik. Ha csak az ilyenkor megszokott italokat, ételeket vesszük, akkor egy palack pezsgőt akár már 500 forintért meg lehet venni, virslihez kilónként akár már 900-1000 forintért is hozzá lehet jutni, egy kis üveg torma pedig 350-400 forintba kerül. Természetesen ezektől az áraktól felfelé szinte a végtelenségig el lehet térni, kinek milyen az ízlése, és a pénztárcája mennyire engedi.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára elmondta, hogy külön a szilveszteri költésre vonatkozóan nem rendelkeznek statisztikával, kiskereskedelmi előrejelzéssel, egész decemberre tudnak csak becslést mondani. Az idei év utolsó hónapját tekintve most azt várják, hogy mind értékben, mind volumenben többet költ majd a magyar lakosság, mint tavaly. A volumen különösen azért fontos, mivel ez azt is mutatja, hogy nem csak az infláció miatt költhetünk többet idén – fejtette ki Vámos György.

Mit együnk a szórakozóhelyes bulik előtt, után?

Ha csak az utcán szeretnénk valami olcsót bekapni buliból jövet-menet, arra ott lehet opcióként a 200 forintos pizza, netalán a szórakozóhelyeken egyre jobban terjedő 200-300 forintos zsíros deszka, esetleg a török gyorséttermek (500-600 forint egy gyros, kebab vagy falafel).

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Nem bánja meg!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Két évszázad alatt csak háromszor voltunk igazán boldogok

Két évszázad alatt csak háromszor voltunk igazán boldogok

Terhes exsztriptíztáncosnőt alakít Tenki Réka az új magyar romkomban – előzetes

Terhes exsztriptíztáncosnőt alakít Tenki Réka az új magyar romkomban – előzetes

Palkovicsék felokosítják a magyarokat a mesterséges intelligenciából

Palkovicsék felokosítják a magyarokat a mesterséges intelligenciából

Megmutatta a NASA, milyen ruhákban dolgoznak majd az űrhajósai a Holdon és a Marson

Megmutatta a NASA, milyen ruhákban dolgoznak majd az űrhajósai a Holdon és a Marson

Megrémült mormota, patkánybanda és a párosodás művészete – Íme, az év természetfotói

Megrémült mormota, patkánybanda és a párosodás művészete – Íme, az év természetfotói

Hosszú Katinka: Most a legjobb úszónak lenni

Hosszú Katinka: Most a legjobb úszónak lenni