Pleschinger: nem vagyunk nyomás alatt

Pleschinger: nem vagyunk nyomás alatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar jegybanknak van ideje "kényelmesen" elemezni a jelenlegi piaci zuhanások inflációra gyakorolt hatását és beavatkozik, ha szükséges – mondta Pleschinger Gyula, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja pénteken a Reuters hírügynökségnek.

Pleschinger Gyula, a Magyar Nemzeti bank (MNB) monetéris tanácsának tagja pénteken a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a magyar jegybanknak van ideje "kényelmesen" elemezni a jelenlegi piaci zuhanások inflációra gyakorolt hatását és beavatkozik, ha szükséges.

A monetáris tanácstag szerint az ország fundamentumai szilárdak, a külső finanszírozási kapacitásunk "masszív", így nem látnak különleges okot aggodalomra. Nem mondhatjuk azt, hogy beavatkozunk, és azt sem, hogy nem avatkozunk be – tette hozzá Pleschinger. Hozzátette, hogy ez a fejleményektől függ, melyeket folyamatosan monitoroznak.

A jegybank monetáris tanácsának tagja hozzátette, hogy csak a magyar inflációs kilátásokat figyelembe véve a további kamatcsökkentés még megfontolható, de – csakúgy, mint a múltban – a Monetáris Tanács a piaci folyamatokat is figyelembe véve hozza meg döntését. Pleschinger újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem tud arról, hogy a Monetáris Tanács rendkívüli ülésének összehívásának gondolata felmerült volna, az ilyen piaci kilengéseket szerinte korrekciók követik.

"Nem vagyunk semmilyen nyomás alatt, van időnk kényelmesen figyeljük és elemezzük a fejleményeket" – tette hozzá Pleschinger.

Péntek reggel a magyar gazdaságpolitika több szereplője is megszólalt az árfolyam ügyében, de senkinek sem sikerült megnyugtatót mondania. A kormányfő az MR-1 Kossuth Rádiónak adott interjújában és a Lámfalussy-konferencián azt mondta, az alapkamat és az árfolyam ügye nem az ő hatásköre, hanem a jegybank dolga. Ugyanakkor szerinte a magyar költségvetés rendben van, 3 százalék alatt marad 2014-ben is a hiány, kiemelte a többletes folyó fizetési mérleg helyzetét is.

Matolcsy György szintén a konferencián beszélt, most kerülte a kamatcsökkentésre vonatkozó kifejezéséket, és csak azt bizonygatta, hogy milyen jó a kapcsolata a kormánnyal.

Orbán Gábor, az NGM államtitkára pedig azt mondta reggeli sajtótájékoztatóján, a forint jelenlegi gyenge árfolyama egyelőre nem ad okot arra, hogy az idei költségvetés számait felülvizsgálják, erre legfeljebb akkor kerülhet sor, ha az árfolyam tartósan elszakadna attól a (310 forint/eurós) szinttől, ami a tervezésben szerepelt.

Megszólalt Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke és a monetáris tanács tagja is, aki a Wall Street Journal napilapnak azt mondta, bármilyen lépés a központi bank részéről most hiba lenne a feltörekvő piacokon tapasztalt árfolyam-ingadozások miatt.