Varga Mihály: a magyar gazdaságra csak korlátozottan hat a krízis

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

A nemzetgazdasági miniszter a közszolgálati televízióban beszélt.

Varga Mihály kiemelte: Ukrajna nemcsak szomszédja, hanem fontos gazdasági partnere is Magyarországnak, bár az Európai Unió országaival szorosabbak Magyarország kapcsolatai. Ennek ellenére a kormány figyelemmel kíséri a helyeztet, mivel például az OTP Bank és az Eximbank is jelen van Ukrajnában, valamint fontos élelmiszer- valamint gyógyszeripari kapcsolatai vannak Magyarországnak a szomszédos állammal. "Ha bármi olyan dolog történik, ami a kormányzati lépést szükségessé tenné, akkor haladéktalanul lépni fogunk" - jelezte Varga Mihály. Bár azt nem említette, hogy mit.

A nemzetgazdasági miniszter ezen kívül a kormány gazdaságpolitikáját dicsérte. Szerinte a kabinet olyan intézkedéseket hozott, amelyek segítségével teljesült a két legfontosabb gazdaságpolitikai cél, vagyis csökkent az adósság és nőtt a foglalkoztatás. Megismételte, hogy a kormánynak nincs árfolyamcélja, nem ragaszkodik meghatározott árfolyamszinthez, mert az árfolyamváltozás költségvetési hatása egy éven belül többé-kevésbé nullszaldós, inkább az a fontos, hogy kevésbé legyen hullámzó az árfolyam. 

A foglalkoztatással kapcsolatban Varga Mihály elmondta: 4 évvel ezelőtt 3 millió 800 ezren dolgoztak, mostanra pedig több mint 200 ezerrel, 4 millió fölé nőtt a foglalkoztatottak száma a válság ellenére is; utoljára 1992-ben dolgoztak ennyien Magyarországon. Az utóbbi egy évben 107 ezerrel bővült a munkahelyek száma, ebből körülbelül 70 ezer a közfoglalkoztatás keretében jött létre, 37 ezer pedig a versenyszférában. Varga Mihály hangsúlyozta: fontos látni, hogy akik eddig segélyen voltak, most közfoglalkoztatottként kimozdultak ebből a passzív állapotból, és most munkával szereznek jövedelmet, 6-8 százalékuk pedig piaci alapon is munkához jut.