WSJ: mégsem vár Görögország, holnap jöhet a kötvénykibocsátás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Görögország több év kihagyás után valószínűleg szerdán először bocsát ki kötvényeket. A Wall Street Journal értesülésére a 10 éves görög kötvényhozam 2 bázisponttal 6,14 százalékra esett a másodpiacon.

Azt már a múlt héten lehetett tudni, hogy Görögország komolyan készül a 12 hónaposnál hosszabb lejáratú adósságpapírokkal történő megjelenésre.     

Csütörtökön a görög kormánytól négy nagybank - a Deutsche Bank, a Bank of America/Merrill Lynch, a JP Morgan és a Goldman Sachs - kapott mandátumot arra, hogy megszervezzék egy új, 2 milliárd euró értékű, ötéves lejáratú állampapír-kibocsátást.

A hat éve recesszióban lévő ország négy éve nem ad el 12 hónapnál hosszabb futamidejű adósságpapírt, mert a kötvények hozama rekordmagasságúra nőtt. Az állampapírpiacon ezért csak legfeljebb egyéves lejáratú kincstárjegyeket értékesít.

A lapértesülés már csak azért is váltott ki komoly visszhangot, mert hétfőn a görög pénzügyminiszter még azt mondta, hogy tartják magukat az eredeti időrendhez, június végéig piacra dobják az első kötvényt, de a megjelenést nem kapkodják el, és húsvétig biztosan nem lesz ilyen jellegű kibocsátás.