Így nem lesz tisztességes nyugdíjunk, szétcsap a jegybank

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nagyon drágák a nyugdíjbiztosítások, tisztességes nyugdíjra aligha számíthatunk belőlük. A gond az, hogy magasak a beszámított költségek. Ezeket fogja visszanyesni a jegybank.

Brutálisan drágák a nyugdíjbiztosítások – írja az Az én pénzem. Ezért a Magyar Nemzeti Bank áprilisban ajánlást ad ki, amelyben csak 3-4 százalékos teljes költségmutatót (TKM) tart elfogadhatónak a nyugdíjbiztosítók termékeire – mondta a portálnak Nagy Koppány, az MNB igazgatója.

A mai átlagos nyugdíjbiztosítási költségmutató 5,21 százalék, de ezen belül vannak 11 százalékos költségmutatójú termékek is. A jegybanki ajánlásnak köszönhetően azonban sorra kipotyoghatnak a drága biztosításak. A januártól adójóváírással igénybe vehető nyugdíjbiztosítások a fényt jelentik az alagút végén a biztosítási szektor számára. Ugyanakkor a 10 százalék feletti TKM-mel rendelkező termékekből értelmezhető, tisztességes nyugdíj aligha várható.

Jobbak az önkéntes pénztárak

Holtzer Péter nyugdíjszakértő szerint a jelenlegi költségarány alapján 30 százalékkal több nyugdíja lesz egy önkéntes nyugdíjpénztártagnak, mint egy nyugdíjbiztosítást vásárlónak (ha az átlagos költségmutatókkal számolunk).

Ez elég nagy különbség, és a nyugdíjbiztosítók azzal védekeznek, hogy ők pluszszolgáltatásokat is nyújtanak. A jegybank szerint azonban legfeljebb 1-2 százalékos különbséget indokolhatnak a pluszszolgáltatások a TKM-ben.

A jegybanknak az is fontos, hogy a termék átlátható legyen. Márpedig egy 106 oldalas Általános Szerződési Feltételekkel rendelkező termék ennek nem felel meg. Az MNB ezért előretekintő vizsgálatokat végez, így például próbavásárlásokkal és célvizsgálatokkal kiemelten figyelik nemcsak a biztosítók termékeit, hanem a közvetítők tevékenységét is.

Az én pénzem számításai szerint vannak olyan nyugdíjbiztosítások a piacon, ahol az ügyfél mindössze azt remélheti,hogy a befizetéseit kapja vissza, miközben az adójóváírást elviszik a költségek. Az MNB szerint alapvetően, ha a TKM alacsonyabb az elérhető hozamnál, és az ügyfél a lejáratig fizeti a biztosítást, akkor az adójóváírás is az ügyfélnél marad, illetve a hozam és TKM különbözete is. Ezért tartja a jegybank kívánatosnak, hogy a TKM ne haladja meg a tartamhoz igazodó állampapírhozam 60-70 százalékát.  

Az MNB az adókedvezményt fontos ösztönzőnek tartja egy hosszú évek óta csökkenő állományú piacon, alapvető elvárása ugyanakkor, hogy a biztosítók maradéktalanul tartsák majd be a téma kapcsán kiadandó ajánlást.