szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kinek az érdekeit képviseli az, aki a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének (MKKE) igazgatója nevében azt írja az egész hazai könyvpiacon a legfőbb kockázatot jelentő Matyi Dezső botránnyal kapcsolatosan egy könyvkiadónak, hogy "ne firtassuk a Pécsi Direkt korábbi tartozását"? Zentai Péter László igazgató szerint neki ehhez a levélhez semmi köze - már azon túl, hogy valaki az ő nevét írta a köremail aljára.

Az egész magyar könykiadás és kereskedelem megnyomorított helyzetére, arra, hogy az egész iparágban "irtózatos nagy gáz van" legalább azóta mindenkinek rálátása lehet, ami óta Szabó Tibor Benjámin nyílt levelt írt L. Simon Lászlónak (aki akkor a Magyar Országgyűlés Kulturális Bizottsága elnöke, illetve a Nemzeti Kulturális Alap elnöki jogkörben eljáró alelnöke volt).

Az író, könyvszakmai újságíró április közepén a hvg.hu-n megjelent, és nagy visszahangot kiváltó levelében leírta, hogy a sok egyéb probléma mellett a legfőbb bajok forrása az a rendszer, amit Matyi Dezső épített és mind a mai napig működtet.

"Matyi Dezső, az Alexandra vezetője. Matyi Dezső ebben az bekezdésben nem ember, hanem egy anomália neve. Annak a gazdasági ellentmondásnak a megtestesülése, hogy ami rövid távon csillogóan zseniálisnak látszik, az hosszabb távon lehet, hogy totális idiotizmus. Matyi Dezsőt a rendszerbe kódolt hiba hívta életre, ahogy Neót a Mátrix" – írta akkor Szabó Tibor Benjámin.

Matyi Dezső, könyvek
©

Mint ismeretes, a múlt héten Matyi ellen feljelentést tett a Minerva Kiadó vezetője, miután a könyvkereskedő cég ügyvédje egy korábban már elismert, néhány százezer forintra rúgó követeléssel kapcsoaltban, levélben azt közölte: az nem is létezik. Dési Péter büntetőfeljelentést is tett – mint azt a Népszabadság megírta –, azzal vádolva meg a Pécsi Direkt Kft.-t, hogy az a bizományosi szerződésekből befolyó pénzeket elsikkasztotta. Illetve: a saját működési kiadásaira fordította, és az elköltött pénzekkel a cég nem tud elszámolni.

A napilap korábban egy oknyomozó riportban azt is megírta, hogy Matyi trükkösen, a családtagjaira íratta át a cégeit, és úgy rakta át a könyvkereskedelmi üzletet egy másik cégbe, hogy senki sem tett ellene semmit, miközben a bankok és a kiadóknak összesen több mint 11 milliárd forinttal tartozik.

A múlt heti cikknek egyik érdekes történetszála volt, hogy a Minervával lényegében egy csónakban evező, több tucat könyvkiadót Dési nem tudta körlevélben értesíteni arról, hogy Matyi Dezső sarokba szorítása érdekében pertáraságot kíván alakítani, és kéri a kiadók csatlakozását. Azért nem, mert a platformul választott MKKE ehhez nem járult hozzá. Az indok: a Minerva nem tagja az egyesületnek, így annak listáját sem használhatja.

A birtokunkba került egy szeptember 12-i dátummal keltezett levél, amelyben az MKKE igazgatója azt közli (egy körlevélben) az egyik kiadóval, hogy az ominózus népszabadságos cikk után több kiadó is megkereste őket, és "megoldást várnak tőlünk" – áll a levélben. Zentai Péter László állítja, hogy nem ő a levél feladója, és valaki más írta azt is, hogy "a tagok többségi véleménye az, hogy ne firtassuk a Pécsi Direkt korábbi tartozását, optimistán tekintsünk a jövőbe, hogy működhessen a piac".

A levélről formailag nem lehet megállapítani azt, hogy igazi-e vagy hamis, ám néhány perce Zentai Péter László e levéllel kapcsolatban egy újabb e-mailben azt írta egy hivatali címről, hogy az előző levélben használt e-mail címet nem ő használja, "s ehhez a levélhez sem nekem, sem az Egyesülésnek nincs semmi köze". Az MKKE vezetője állítja, hogy egy korábbi hamis levél ügyében már a hatóságokhoz fordult, de annak nem volt eredménye. Hozzátette: "Ez a nemcsak engem, az Egyesülést, hanem a teljes magyar könyvpiacot is érintő, annak megzavarására alkalmas újabb hamisítás arra késztet, hogy minden hatósági fórumon újból megtegyem a feljelentést".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!