szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság kedden közzétette őszi gazdasági előrejelzését a magyar gazdaságról. A GDP idén 3,2 százalékkal nőhet, jövőre viszont 2,5 százalékra lassulhat a gazdaság növekedése. A munkanélküliség 8 százalék alatt stabilizálódhat, az infláció pedig 2016 környékére 3 százalékra kúszhat fel. A költségvetési deficit 2016-ra 2,5 százalékra mérséklődhet. A magas devizaadósság miatt viszont a forintárfolyam érzékenyen reagálhat a nagy jegybankok monetáris szigorítására, a gyenge külső kereslet pedig alacsonyabb növekedést és inflációt hozhat. Az orosz-ukrán válság esetleges elmélyülése viszont súlyos károkat okozhat Magyarországnak.

Az Európai Bizottság (EB) kedden közzétette az uniós tagállamokra vonatkozó őszi gazdasági előrejelzését. A főbb számok:

  1. idén a GDP 3,2 százalékkal nőhet, ez jövőre 2,5, 2016-ra pedig 2 százalékra lassulhat,
  2. a munkanélküliség 8 százalék alatt stabilizálódhat,
  3. az infláció 2016 környékére 3 százalék közelébe kúszhat fel,
  4. a költségvetési deficit a jelenlegi 3 százalék körüli szintről 2016-ra 2,5 százalékra csökkenhet,
  5. az államadósság szintje idén 0,4 százalékkal csökkenhet,
  6. a foglalkoztatottság és aktivitási ráta tovább növekedhet.

Az EB megjegyzi, hogy idén a háztartások fogyasztása 2 százalékkal nőtt, a bruttó állóeszköz-felhalmozás pedig 16,8 százalékkal növekedett. Emellett a köz- és magánszektor beruházásainak felpörgését a jegybank növekedési hitelprogramja, illetve az uniós források nagyobb befogadása is elősegítette.

Alapvetően kedvező előrejelzést közölt Magyarországról az EB, de az orosz-ukrán válság mélyülése komolyan érinthet minket
©

A bizottság megjegyzi, hogy a gazdasági növekedés a 2016-ig tartó előrejelzést illetően lanyhulni fog az egyszeri hatások kifutásával, és ahogy a gazdasági növekedés egyre inkább a gazdasági fundamentumokra épül majd. A belső fogyasztás lehet a gazdasági növekedés motorja, a befektetések helyett ugyanakkor a magánfogyasztás lehet a húzóerő. Az előrejelzés kiemeli, hogy az export növekedését visszafoghatja a gyengébb kereslet a fő kereskedelmi partnerek irányából. Az import bővülése ugyanakkor ezzel párhuzamosan növekvő pályán maradhat, ahogy a magánfogyasztás izmosodik.

A foglalkoztatottságra kitérve az előrejelzés megjegyzi, hogy ennek növekedését a közmunkaprogramok is elősegítik, a privát szektorban a bérnövekedés mérsékelt marad, de az infláció is alacsony, így a reálbérek növekedhetnek majd.

Az infláció 2014 első kilenc hónapjában nagyjából változatlanok voltak az előző év hasonló időszakához képest, ennek okai a jelentés szerint a visszafogott alacsony infláció importálása, az alacsony élelmiszerárak, a hatóságilag megszabott energiaárak, illetve az alacsony inflációs várakozások voltak.

Amivel gond lehet

Az EB a kockázatok között kiemeli, hogy a magas devizaadósság miatt viszont a forint árfolyam érzékenyen reagálhat a nagy jegybankok monetáris szigorítására – ez ronthatja a vállalatok mérlegét. A tartósan alacsony külső infláció, gyenge külső kereslet pedig alacsonyabb növekedést és inflációt hozhat. Ezen kívül az EB jelentésében kiemeli, hogy az orosz-ukrán válság elmélyülése súlyosan érintheti Magyarországot a reálgazdaságon és pénzügyi csatornákon keresztül is.

A pozitív kockázatok között említi a jelentés azt, ha a privát fogyasztás bővülése jobban egy síkon mozog majd a rendelkezésre álló reáljövedelem bővülésével. Emellett pedig a gazdasági növekedés magasabb lehet, ha a normális hitelezés gyorsabban helyreáll.

Rendben van a deficit

Az előrejelzés megjegyzi, hogy idén 2,9 százalék lehet a költségvetési hiány, az ezt megalapozó költségvetési helyzet javult a tavaszi előrejelzés óta. Ez azért történt, mivel jelentősen javultak a kilátások és júliusban befagyasztottak bizonyos kiadásokat. Ezen a helyzeten lényegében az sem változtat, hogy bizonyos helyeken elcsúszások vannak a kiadási oldalon és korrekció is jöhet az uniós forrásoknál (a Portfolio.hu szerint ez az aszfaltüggyel kapcsolatos uniós bírság miatt lehet).

Minden adat egy helyen
©

A deficit 2015-re 2,8 százalék lehet, azt feltételezve, hogy jelenlegi feltételek lesznek irányadóak (a költségvetés tervezetének benyújtása előtt készült az EB előrejelzése). A magánfogyasztás bővülése, a közszféra béremelésének visszafogása, illetve az állami beruházások csökkenése mind az alacsonyabb deficit irányába mutatnak. Ezzel ellentétesen hat ugyanakkor olyan egyszeri bevételi tételek kiesése, mint például a frekvenciák értékesítése. Változatlan politikát feltételezve a deficit 2016-ra 2,5 százalékra csökkenhet, de úgy, hogy a rendkívüli tartalékot nem használják fel. Az uniós forrásokhoz kötött kiadások ekkor 1,8 százalékkal csökkennek, ez pedig az adóbevételekre is hatással lesz.

Az előrejelzés megjegyzi, hogy a deficittel kapcsolatban kiegyensúlyozottak a kockázatok. Az online kasszák a vártnál jobban teljesítenek, a GDP 0,3 százalékát hozzák be. Ezzel szemben ugyanakkor kockázatok merülnek fel 2015-ben (és utána), hogy a közszférában marad-e a bérbefagyasztás (a költségvetés tervezétéből kiderül, hogy ez már nincs így, a rendvédelmi erők bérét például jócskán megemelik – a szerk.).

A strukturális egyenleg idén -2,7 százalékra romlik, és ezen a szinten stabilizálódhat. Az államadósság szintje idén 0,4 százalékkal csökkenhet, a lefelé ívelő folyamat pedig jövőre is folytatódhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elbukott a magyar kezdeményezés: nem lesz uniós jogszabály a kisebbségek jogairól

Elbukott a magyar kezdeményezés: nem lesz uniós jogszabály a kisebbségek jogairól

1,9 billiárd dollárból mentené meg az amerikai gazdaságot Biden

1,9 billiárd dollárból mentené meg az amerikai gazdaságot Biden

A Samsung új fülhallgatója tudja, mikor akarunk beszélgetni, és akkor némítja a zenét

A Samsung új fülhallgatója tudja, mikor akarunk beszélgetni, és akkor némítja a zenét