Külföldön terjeszkedne a CIB Bank tulajdonosa

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Az Intesa Sanpaolo aktívan figyeli a piacokat, privátbankári szolgáltatásokat nyújtó szervezeteket, alapkezelőket és biztosítókat keres megvásárlásra, különösen Olaszországon kívül - nyilatkozta az olasz bankcsoport vezérigazgatója, Carlo Messina pénteken a Dow Jones hírügynökségnek.

A legjobb hitelminősítői besorolásokkal rendelkező országok érdeklik őket, mert nem szeretnék, ha nőne kitettségük bármilyen geopolitikai kockázattal szemben - mondta a vezérigazgató. Szerinte ezen a téren korábban több hibát is vétettek.

Carlo Messina elmondta, hogy különösen a svájci és a nagy-britanniai privátbanki szolgáltatók érdekelnék. A vezérigazgató azt fontolgatja, hogy esetleg egy jól ismert márkával rendelkező, Olaszországon kívüli bankot lehetne felvásárolni, és azt használni kiindulópontnak a további terjeszkedéshez.

Nagy-Britanniában az Intesa Sanpaolo lehet, hogy a már létező londoni fiókjánál kezd privátbankári szolgáltatásokat nyújtani. Londonban 450 ezer olasz állampolgár lakik, akik eleve ismerik az olasz bank nevét.

Az Intesa Sanpaolo nagy tartalékokat halmozott fel az Európai Központi Bank stressztesztje előtt, ebből fedeznék a terjeszkedés költségeit. Carlo Messina szerint a tartalékuk a teszt vége óta 16 milliárd euróra nőtt.

Az Intesa Sanpaolo számottevő jelenléttel bír Közép-Kelet-Európában, illetve a közel-keleti és észak-afrikai területeken, ahol a csoport leányvállalatai 12 országban folytatnak lakossági és kereskedelmi banki tevékenységet, 8,4 millió ügyfelet szolgálva ki 1500 bankfiókján keresztül. Magyarországon a CIB Bank tartozik a csoporthoz.