Fiókokat zár be a bankóriás Magyarországon

Fiókokat zár be a bankóriás Magyarországon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Jövő hét csütörtöktől a Sberbank négy Budapesten, illetve egy Esztergomban található fiókja már ki sem nyit, a pénzintézetnél azzal indokolták a fiókok bezárását, hogy a működést a fiókhálózat újragondolásával teszik hatékonyabbá. Hozzátették, hogy az optimalizálás azonban fióknyitást is eredményezhet.

Öt bankfiókot bezár a magyarországi Sberbank – írja a Pénzcentrum. A pénzintézet Budapesten négy, Esztergomban pedig egy fiókot zár be, jövő csütörtöktől már ki sem nyitnak az egységek.

A Pénzcentrum azt is tudni véli, hogy az I. kerületi Hegyalja úti, III. kerületi Rákóczi utcai, VIII. kerületi Baross utcai, XI. kerületi Villányi úti és az esztergomi Vörösmarty utcai fiókokat zárják be.

A lap megkereste a pénzintézetet, ahol a bezárást azzal indokolták, hogy a működést a fiókhálózat újragondolásával teszik hatékonyabbá. Hozzátették, hogy az optimalizálás fióknyitást is eredményezhet. Az ügyfelek többségének várhatóan nem okoz nagyobb gondot a bezárás, mivel a bezárni tervezett fiókok többsége a fővárosban található, ám az esztergomi ügyfeleknek a 30 km-re található Pilisvörösvárig kell menniük, ha Sberbank-fiókba szeretnének majd eljutni (az esztergomi mellesleg Komárom-Esztergom megye egyetlen fiókja volt a Sberbanknak). A fővárosban 16 további Sberbank-fiók marad.

©

A cég közlése szerint a most bezárásra kerülő kirendeltségeket elsősorban az alacsony kihasználtság miatt szüntetik meg. Lényeges, hogy további bezárásokra nem kell számítani a pénzintézet szerint. A hiteleket és a számlavezetést a fiókok bezárása után egy másik kirendeltség veszi át.

Magyarországot illetően az orosz Sberbank vezére, German Gref tavaly szeptemberben úgy nyilatkozott, hogy "a gazdasági helyzet alapvetően nem rossz, a szabályozási környezet azonban nagyon bonyolult". A hvg.hu-nak a Sberbank Europe vezérigazgatója tavaly májusban azt mondta, hogy a banknak ha nem is agresszív, de igen komoly ambíciói vannak a régiós növekedést illetően, emellett pedig a cég magyar piaci részesedését 3-ról 4-5 százalékra növelnék pár éven belül. A vezérigazgató akkor elmondta, hogy új szereplőként jelentek meg a piacon, nincs olyan "örökségük" mely hátráltatná őket a terjeszkedésben. A komoly piaci jelenlétre törekvő bank ráadásul olyan területen is nyomulna, ahol mások még alig vannak jelen (digitális bankolás). Mark Arnold ekkor azt is mondta, hogy szerinte már talán így is túl sok bankfiók van a régióban.