Négy milliárdost menthet a kormány közpénzből a Széchenyi Banknál

Négy milliárdost menthet a kormány közpénzből a Széchenyi Banknál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kormány milliárdos magánszemélyeket, illetve cégeiket mentheti meg a Széchenyi Bank betéteseinek létrehozott kárenyhítési alappal a Napi.hu értesülése szerint. A nehezen megindokolható segítség 6 milliárd forint közpénzt is felemészthet.

Gyakorlatilag négy, egyelőre ismeretlen milliárdos magánszemélynek, illetve cégének nyújt segítséget a kormány több milliárd forintnyi közpénzből azzal, hogy kárenyhítési alapot hozott létre a Széchenyi Bank betéseinek – írja a Napi.hu. Orbán Viktor decemberben jelentette be, hogy 5-5,5 milliárd forintos kárenyhítési alapot hoznak létre a Széchenyi Kereskedelmi Bank betéteseinek a betétek azon részére, amelyek meghaladják az OBA által biztosított 30,7 millió forintot. A miniszterelnök azt is mondta, hogy a betéteseket a kormány 49 százalékban (tulajdoni hányadának megfelelően) kártalanítja.

A Napi.hu szerint a kárenyhítés minimum 2 milliárd forint lesz, de a portál értesülése szerint az is megeshet, hogy az állami pluszkártalanítás hatmilliárdos kerete "éppen elegendő " lesz a kifizetésekre. A kártalanítás végösszegének elvileg 3,7 milliárd forint körül kellene alakulnia (ennyi a betétesek bennragadt pénzének 49 százaléka). Az OBA decemberi közlése szerint ugyanis a ki nem fizethető összeg összesen 7,4 milliárd forint volt (a betétek 107 ügyfél esetében haladták meg a kártalanítási értékhatárt). Ehhez képest különös, hogy a kormány a kárenyhítéshez végül 6 milliárd forintot különített el a 2014-es költségvetésben.

Kiknek sietett a segítségére a kormány?

A portál szerint csak az említett négy magánszemélynek egyenként több mint egymilliárd forintja van a banknál. Ha ez az értesülés helytálló, akkor még az is lehetséges, hogy ezek a betétek nem estek OBA-védelem alá. Az OBA decemberi közlése alapján ugyanis a betétbiztosítónak nem volt dolga olyan betétessel, akinek ilyen nagy betétje lett volna: a legnagyobb kártalanítási értékhatáron felüli – OBA által nem biztosított betétrész – magánszemély esetében: 826 millió forint, jogi személy esetében: 638 millió forint – közölte akkor az alap.

Varga Mihály és Töröcskei István ÁKK-vezér egy sajtótájékoztatón 2013 áprilisában
©

Nehéz ügy

A Magyar Nemzeti Bank december 5-én vonta vissza a bank engedélyét és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált. A bankban súlyos vezetési problémák, sőt törvénysértések lehettek a jegybank vizsgálatának eredményei szerint, melyekkel egy több mint 100 oldalas jelentést töltött meg az MNB. A dokumentum szerint a törvénysértésekben érintett Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ vezetője, akinek érdekeltségei ékköve volt a bank.

Az OBA összesen 14,5 milliárd forintot fizetett ki a betétesek kártalanítására.

A bank 49 százalékos tulajdonosa 2013 júniusa óta a magyar állam. A jegybank vizsgálatának eredményei alapján nemcsak Töröcskei, hanem a kormány felelőssége is felvethető, ugyanis nehéz megindokolni, miért költött el a 2013-as tulajdonszerzésre 3 milliárd forint közpénzt, és miért nem vette észre a súlyos szabálytalanságokat. Pedig át is világította a bankot, mielőtt bevásárolt. Ennek dacára most mossák kezeiket, és úgy állítják be a történetet, hogy Töröcskeiék lényegi információkat hallgattak el előlük a bevásárlás előtt.