szerző:
hvg.hu

Tovább és még annál is tovább gyűrűző brókerbotrányra adott flexibilis kormányzat magyarázatok, Erste bankcsőd-álhír okozta pánik, Auchan gigabírság és egy brüsszeli koki a földtörvény miatt. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Elképesztő fordulatokat láttunk a Quaestor-botrányban a héten: kiderült, hogy Tarsoly Csaba, felesége és az apja is távozott a Quaestor-csoport főhadiszállásának számító cég vezetőségéből, és maguk helyett a büntetett előéletű Orgován Bélát neveztek ki vezérigazgatónak. Machináltak a tulajdoni viszonyokkal is: a 150 milliárd hamis kötvényt kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. tulajdonos lett a központi cégben, és az ügylet keretében 57 milliárdos tartozást mozgattak egyik cégből a másikba. A sajtó ráugrott az Orgován-sztorira, és Tarsoly két nap múlva bejelentette, hogy visszaveszi a cég vezetését, és azzal mentegetőzött, nem volt tisztában a vezérigazgató személyével (pedig ő javasolta vezérigazgatónak). Tarsoly Csabát és két társát csütörtökön este előállította a rendőrség.

Az is kiderült, hogy Tarsoly Csaba a Quaestornál válságértekezletet tartott az öncsőd bejelentése előtt, és azt mondta, Szijjártó Péter biztosan segíteni fog, emellett levelet is küldött Orbán Viktornak. Lázár János ezt elismerte. Az ügy azért vált kínossá a kormány számára, mert Orbán Viktor kedden hirtelen a kormányra és magára rántotta a Quaestor-botrányt, mivel elismerte, hogy a Buda-Cash bedőlése után ő személyesen adott utasítást arra, hogy a minisztériumok vegyék ki a pénzüket a brókercégektől. A külügy egyik cége pedig pár órával a Quaestor öncsőd bejelentése előtt vett ki milliárdokat a cégtől. Az MTI egy kormányülés memójára hivatkozva viszont pénteken azt írta, Orbán már a február 25-i kormányülésen utasította a minisztériumokat, hogy vegyék ki a pénzüket a brókercégektől. Ezt nehéz lesz leellenőrizni, a kormányülésekről ugyanis nem készül jegyzőkönyv az Orbán kormány 2010-es döntése értelmében.

A kérdés az, hogy ...

A hét képe: ''Csak olyan információkat elemeztünk, amik a nyilvánosság számára is hozzáférhetőek voltak'' – hangsúlyozta Lázár János csütörtökön egy sajtótájékoztatón. Ez volt a magyarázata arra, szerinte miért nem bennfentes kereskedelem gyanúja az, ha a miniszterelnök azt mondta: ő utasította a minisztereket, a brókereknél tartott állami pénzeket vegyék ki. Az utasítás még azelőtt történt, hogy a Quaestorról kiderült volna: mintegy 150 milliárd forintnyi vagyonnal nem tud elszámolni.
©

A vevők dühöngenek, az alkalmazottak elkeseredettek, a tulajdonosok leszegett fejjel beállnak a pult mögé, hogy legalább csökkentsék veszteségeiket. Az új nyitvatartási rezsim a nonstop üzletekben mindenkinek rossz: a vásárlók nem tudják megvenni, amit akarnak, az alkalmazottak egy részét kirugdossák, akik marad(hat)nak, azok is elvesztik az esti/éjjeli többletpénzüket. Megjelent a lex Spar és a lex Metro is, azaz már most vasárnap sem nyithatnak ki a benzinkutak területén működő olyan üzletek, amelyek nem árulnak üzemanyagot, ahogy a kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytatók sem. Nagyon úgy néz ki, hogy a világörökségi területeken is kampec a boltoknak, legalábbis a kormány már beterjesztett egy ilyen célú módosítót.

Kinek jó az, ha semmit, sehol nem lehet beszerezni vasárnap?

Megrohanták az Erste Bank fiókjait és bankautomatáit szerdán, miután híre kélt, hogy a bank órákon belül csődvédelembe menekül. A hír, bárhonnan is indult, minden alapot nélkülözött. A pánikhelyzet kezelésébe az NGM is beszállt: a bank ügyfeleinek pénze biztonságban van, a cégcsoport pénzügyi helyzete stabil – mondta a tévében a pénzügyi államtitkár. Az Erste Bank az álhírek terjesztőivel szemben büntető feljelentést tett.

Ott állt a sorban Ön is?

Kötelezettségszegési eljárást indított az EU a magyar földtörvény miatt. A május 1-jén életbe lépett jogszabályban az Európai Bizottság azt kifogásolja, hogy annak egyes részei ellentétesek a tőke szabad áramlásának és a letelepedési szabadság elvével. Az EB véleménye az, hogy a vitatott rendelkezések olyan korlátozásokat is előírnak, amelyek hátrányos megkülönböztetést eredményezhetnek a más tagállambeli befektetőkkel szemben. A Földművelésügyi Minisztérium minderre azzal reagált, hogy a vitatott szabályok célja a magyar termőföld védelme – és ezt minden jogi eszközzel megvédik a brüsszeli kifogásokkal szemben.

Hasonló problémát, illetve a korrigálásuk kikényszeríthetőségét is jelezte Brüsszel Bulgária, Litvánia és Szlovákia felé.

Kötözködik-e velünk Brüsszel?

Már nyáron nekigyürkőzik a jövő évi költségvetésnek a kormány, annak ellenére, 2012-ben, amikor megpróbálták, az év végéig háromszor is módosították a „kőbe vésett” büdzsét, majd a végül decemberben elfogadott, vadonás új költségvetést később még fél tucatszor átírták. A mostani sietség oka az lehet, hogy a Fidesz ősszel nem akar beleállni két éles parlamenti vitába, márpedig úgy hírlik, a Fideszben nemet mondtak Varga Mihály adócsökkentési javaslatára, így a kormány várhatóan nem fogja csökkenti az uniós rekordernek számító áfakulcsot sem.

Lenne Varga Mihály helyében?

Egymilliárd forintot meghaladó bírságot kapott az Auchan, miután a Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy az áruházlánc éveken keresztül megszegte a kereskedelmi törvényt. A GVH vizsgálata bizonyítottnak találta, hogy az cég 2006. június 1-től tavaly év végéig „a nem élelmiszer jellegű termékek beszállítóinak mintegy háromnegyedétől egyedi, százalékos mértékű, forgalomtól független, az átvett teljes nettó áruértékre vetített utólagos árkedvezmény-támogatási díjat kért azért, hogy az érintett vállalkozás bekerülhessen vagy bennmaradhasson az árukészletében”. Az Auchan közleményében azt közölte, hogy a GVH-határozatnak sem az érvrendszerével, sem a kiszabott bírságával nem ért egyet. Az ügy vélhetően a bíróságon folytatódik.

Kifizeti a cég a bírságot?

Immár hivatalos is, amit már régóta sejteni lehetett, bedőlt Matyi Dezső volt vezércége, a Pécsi Direkt Kft., a vállalat ellen felszámolási eljárást indult. Az Alexandra hálózat korábbi központi cége már évek óta leginkább csak rogyadozik, sorozatban indultak a végrehajtások ellene és tagja a legnagyobb adósok klubjának is. Úgy tudjuk, hogy a felszámolást a cég nagyhitelezője, az OTP Bank kérésére indították el.

Ennyire rossz üzlet a könyvbiznisz?

Ha a Vatera fejlesztésébe tényleg komoly erőkkel beszáll az anyacége, az utóbbi évek legdrágább internetpiaci csatározása indulhat el újra. Az online apróhirdetési piacon a Jófogás (Schibsted) és az OLX (Naspers) az utóbbi években több milliárd forintot öltek a marketingbe és a reklámba az ingyenes online apróhirdetési piac feletti egyeduralomért. A háborúnak március végén azzal lett hivatalosan vége, hogy az OLX bejelentette: bezárja a portálját – cserébe riválisa ugyanezt teszi Romániában és Portugáliában. A Vatera úgy léphet az OLX helyére, hogy az alapokon túli szolgáltatásait beárazni készülő Jófogás ellenében az egykori aukciós portálnak komplex szolgáltatáscsomagja van a (fizetős) hirdetők kiszolgálására.

Kinek szurkol?

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ne telepítsék az iOS 13-at – üzeni az Amerikai Védelmi Minisztérium

Ne telepítsék az iOS 13-at – üzeni az Amerikai Védelmi Minisztérium

Videó: Megnézték, mennyire strapabíró a Galaxy Fold kijelzője, lehangoló lett a végeredmény

Videó: Megnézték, mennyire strapabíró a Galaxy Fold kijelzője, lehangoló lett a végeredmény

Tarlós jobban retteg a vereségtől, mint imázsának elvesztésétől

Tarlós jobban retteg a vereségtől, mint imázsának elvesztésétől

Drogos utas miatt hajtott végre vészleszállást egy utasszállító gép

Drogos utas miatt hajtott végre vészleszállást egy utasszállító gép

Már 886 facsemetét ajánlottak fel az első magyar közösségi erdőnek

Már 886 facsemetét ajánlottak fel az első magyar közösségi erdőnek

Az olasz külügyminiszter azt üzente Orbánnak, hogy ne avatkozzon be az olasz politikába

Az olasz külügyminiszter azt üzente Orbánnak, hogy ne avatkozzon be az olasz politikába