Elrendelték a Quaestor-vezér és két társa előzetes letartóztatását

Elrendelték a Quaestor-vezér és két társa előzetes letartóztatását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Elrendelték Tarsoly Csaba Quaestor-vezér és két társának előzetes letartóztatását a vasárnapi maratoni tárgyalás után.

Előzetes letartóztatásba került Tarsoly Csaba, a Quaestor vezetője és két társa - erősítette meg a hvg.hu információját Papp gábor, a Quaestor-vezér ügyvédje. Hozzátette, fellebbeznek a döntés ellen.

A Budai Központi Kerületi Bíróság az előzetes letartóztatást 30 napra rendelte el a szökés, elrejtőzés és a bizonyítási eljárás meghiúsításának veszélye miatt. A döntést a szombati halasztást követően vasárnap délután hozták meg a reggel óta tartó tárgyalás után.

©
©

Papp Gábor ügyvéd később az MTI-nek azt mondta, nem ért egyet a döntés indokaival, az ügyfele az elmúlt három hétben a hatóságok rendelkezésére állt, és Budapestet mindössze egy alkalommal hagyta el, amikor a győri futballcsapatot látogatta meg. Ezalatt mind a felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank, mind a rendőrség rengeteg dokumentumot, bizonyítékot foglalt le, és három alkalommal hallgatta ki Tarsoly Csabát - tette hozzá.

©
©

A Quaestor-ügyben a rendőrök csütörtökön csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt vettek őrizetbe három embert, köztük Tarsoly Csabát, a cégcsoport elnök-vezérigazgatóját.

Március 9-én Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató arról tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) illetékes vezetőjét, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett.    

Az MNB másnap felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez, amelynek tevékenységét felfüggesztette. A jegybank honlapján közöltek szerint a felügyeleti biztos átvette a vállalkozás vezetésétől annak jogköreit. Március 11-én a rendőrség házkutatásokat tartott, többek között a Quaestor cégcsoport Váci úti székházában.

A hvg.hu március 23-án írta meg, hogy cégbírósági adatok szerint távozott Tarsoly Csaba, a felesége és az apja is a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. éléről. A cég március 16-án tartott közgyűlési jegyzőkönyve szerint megszűnik az igazgatóság, és Tarsolyék helyett a cég vezérigazgatója Orgován Béla lesz. A tápiósági férfiről a helyiek azt mondják, élete nagy részében munkanélküli volt, középfokú végzettsége sincs, és korábban közmunkás is volt.

Tarsoly Csaba később közölte, hibát követett el, amikor a reorganizációs tanácsadó javaslatát elfogadta az átmenetre szóló új tisztségviselő elfogadásakor és úgy döntött, hogy visszaveszi vezető tisztségeit annak érdekében, hogy ne merülhessen fel kár okozásának gyanúja.