Tállai megfenyegette az ubereseket

Tállai megfenyegette az ubereseket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) vezetője, Tállai András közleményben tudatta, hogy a gazdasági minisztérium mostantól keményen fellép az "Uber-vitában", és akár 200 ezer forintos bírsággal is sújtható, akit eztán szabályszegésen kapnak.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a személyszállítással foglalkozó cégek és magánszemélyek betartsák az adózásra és a biztonságos üzemeltetésre vonatkozó szabályokat – fogalmazott Tállai András, a Nemzetgazdasági miniszter parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár. Az Uber-soförőket szigorúan és folyamatosan ellenőrzi a magyar adóhatóság – jelentette ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetője.

Az adózási kötelezettségek alól senki nem bújhat ki – tette egyértelművé a kormány álláspontját Tállai András miniszterhelyettes a nemzetgazdasági tárca sajtótájékoztatóján. Az eddigi ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar Uber-sofőrök – annak ellenére, hogy üzletszerűen vállalják a fuvarokat – nem rendelkeznek adószámmal, a viteldíjról nem adnak adóügyi bizonylatot – tájékoztatott a miniszterhelyettes, aki elmondta: eddig minden Uber-fuvarozó elbukott az ellenőrzésen.

©

(Megjegyzés: Az Uber minden fuvar után e-mailben elküldi a fuvar nyugtáját, melyen keresztül – mint az alábbi képen is látható, egy kattintással a számla is elérhető. Nota bene: a taxis is csak akkor állít ki számlát – és nem csak nyugtát ad – ha azt az utas kéri.)

Egy Uber nyugta - kérni se kell
©

A minisztériumi közlemény szerint a NAV tájékoztatta a szabálysértő gépkocsivezetőket: amennyiben a tevékenységüket a jövőben rendszeres jelleggel, jövedelemszerzés céljából kívánják folytatni, akkor bejelentési kötelezettségüknek eleget kell tenniük. Megbírságolni tehát nem bírságoltak meg senkit, de Tállai András szerint adózási szempontból mindenképpen sikeresek voltak az ellenőrzések, mivel a figyelmeztetett sofőrök majd' négyötöde a revíziót követően adószámot kért a vállalkozási tevékenységéhez.

Tállai pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a NAV a mai naptól zéró toleranciát hirdet azokkal az Uber-sofőrökkel és személyszállítást végző személyekkel szemben, akik semmibe veszik a szabályokat, és a törvény engedte lehető legszigorúbb szankciókat alkalmazzák majd. (Vagyis: jogszabályilag semmiféle vátozást nem jelentettek be ma, nem változik az eddigi szabályozás és szankcionálási rend sem, csak azt közölte a terület illetékes vezetője, hogy mostantól tényleg bírságolni fognak.) Ennek plafonját a 200 ezer forintos mulasztási bírság jelentheti.

Az NGM közleménye, illetve Tállai András bejelentése azt követően történt, hogy Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióműsorában azt mondta: ő a taxisokkal van. Jelezte: azt az utat támogatja, hogy szabályozzák ezt a piacot is, és a szabályok vonatkozzanak mindenkire. Hozzátette: a következő napokban lesznek itt változások.

Hozzászólások