szerző:
hvg.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 300 millió forintot juttatott három Pallas Athéné alapítványának, a Matolcsy György jegybankelnök kuratóriumi elnöksége alatt álló Domus Animaenak, valamint a Domus Concordiaenak és a Domus Innovationisnak január végén – írta a Világgazdaság. A lap szerint immár a 280 milliárd forintot közelíti a Pallas Athénék összvagyona.

A 300 milliót az MNB egy hónappal azelőtt juttatta az alapítványoknak, hogy Bánki Erik fideszes képviselő javaslatára az Országgyűlés módosította a jegybanktörvényt, ezzel megengedve az alapítványoknak, hogy eltitkolják, mire költenek az immár 280 milliárdot közelítő vagyonukból – írta a VG. Az alapítványok viszont még nem mentesültek az adatközlés alól, mert Áder János államfő a törvény visszamenőleges hatálya miatt szerdán normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól.

Az alapító MNB egyébként folyamatosan növeli a VG szerint azt az összeget, amelyet az alapítványai a teljes vagyonukból azok hozadékával együtt felhasználhatnak. Míg ez az összeg a 2014 őszéig létrehozott öt alapítványnál még csak 2-2 milliárd forint volt, addig ma már a 2014 végén fél tucatra bővült alapítványi kör egyenként folyósíthat legalább 10 milliárdot – hatan együtt pedig összesen már közel 75 milliárdot.

Hogy e lehetőséget mennyire használták ki, nem tudni, mivel az alapítványok nem válaszoltak a VG kérdésére, hogy mennyit költöttek január 31-ig. Az eddig nyilvánosságra került egyetlen és nem teljes éves beszámolójuk a 2014. végi állapotról nem mérvadó, hiszen gyaníthatóan az addig odaítélt kevesebb mint 200 milliónál tavaly nagyságrenddel többet folyósíthattak.

©

Vagyonuk többi, immár 185 milliárd forintos részének csak a hozamát használhatják fel az MNB-alapítványok. Utóbbiak Matolcsy György korábbi tájékoztatása szerint kizárólag állampapírokban fialtatják a vagyonukat – így a lap szerint nekik köszönhető, hogy a háztartásokat segítő nonprofit intézmények állampapír-állománya idén január végén 222 milliárdnyi volt. Ebből lehetett 170-180 milliárdnyi az alapítványoké.

Volt ennél több is náluk, tavaly július végén 200-210 milliárdnyi, ám ebből 30-35 milliárdnyit 2015 végéig eladogattak – tette hozzá a VG. Azt viszont, hogy az ebből származó bevételt mire költötték, csak akkor tudhatjuk meg, ha az Alkotmánybíróság úgy dönt, hogy az alapítványok adatait nem lehet visszamenőleges hatállyal titkosíttatni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Leszámol a tükröződéssel a világ első ívelt kijelzős műszerfala

Leszámol a tükröződéssel a világ első ívelt kijelzős műszerfala

Lefoglalt irataikat követelik vissza a szcientológusok

Lefoglalt irataikat követelik vissza a szcientológusok

Megtömte a fogyasztóvédelem bukszáját az állam a Black Friday-re

Megtömte a fogyasztóvédelem bukszáját az állam a Black Friday-re

Rengeteg ember vesz PlayStation 4-et, az is kiderült, mikkel játszanak rajta legtöbben

Rengeteg ember vesz PlayStation 4-et, az is kiderült, mikkel játszanak rajta legtöbben

Megint kitalált valamit Zuckerberg, visszaszorulhatnak az álhírek

Megint kitalált valamit Zuckerberg, visszaszorulhatnak az álhírek

Gyurcsány irodája is megsemmisült a Teréz körúti tűzben

Gyurcsány irodája is megsemmisült a Teréz körúti tűzben