szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 300 millió forintot juttatott három Pallas Athéné alapítványának, a Matolcsy György jegybankelnök kuratóriumi elnöksége alatt álló Domus Animaenak, valamint a Domus Concordiaenak és a Domus Innovationisnak január végén – írta a Világgazdaság. A lap szerint immár a 280 milliárd forintot közelíti a Pallas Athénék összvagyona.

A 300 milliót az MNB egy hónappal azelőtt juttatta az alapítványoknak, hogy Bánki Erik fideszes képviselő javaslatára az Országgyűlés módosította a jegybanktörvényt, ezzel megengedve az alapítványoknak, hogy eltitkolják, mire költenek az immár 280 milliárdot közelítő vagyonukból – írta a VG. Az alapítványok viszont még nem mentesültek az adatközlés alól, mert Áder János államfő a törvény visszamenőleges hatálya miatt szerdán normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól.

Az alapító MNB egyébként folyamatosan növeli a VG szerint azt az összeget, amelyet az alapítványai a teljes vagyonukból azok hozadékával együtt felhasználhatnak. Míg ez az összeg a 2014 őszéig létrehozott öt alapítványnál még csak 2-2 milliárd forint volt, addig ma már a 2014 végén fél tucatra bővült alapítványi kör egyenként folyósíthat legalább 10 milliárdot – hatan együtt pedig összesen már közel 75 milliárdot.

Hogy e lehetőséget mennyire használták ki, nem tudni, mivel az alapítványok nem válaszoltak a VG kérdésére, hogy mennyit költöttek január 31-ig. Az eddig nyilvánosságra került egyetlen és nem teljes éves beszámolójuk a 2014. végi állapotról nem mérvadó, hiszen gyaníthatóan az addig odaítélt kevesebb mint 200 milliónál tavaly nagyságrenddel többet folyósíthattak.

©

Vagyonuk többi, immár 185 milliárd forintos részének csak a hozamát használhatják fel az MNB-alapítványok. Utóbbiak Matolcsy György korábbi tájékoztatása szerint kizárólag állampapírokban fialtatják a vagyonukat – így a lap szerint nekik köszönhető, hogy a háztartásokat segítő nonprofit intézmények állampapír-állománya idén január végén 222 milliárdnyi volt. Ebből lehetett 170-180 milliárdnyi az alapítványoké.

Volt ennél több is náluk, tavaly július végén 200-210 milliárdnyi, ám ebből 30-35 milliárdnyit 2015 végéig eladogattak – tette hozzá a VG. Azt viszont, hogy az ebből származó bevételt mire költötték, csak akkor tudhatjuk meg, ha az Alkotmánybíróság úgy dönt, hogy az alapítványok adatait nem lehet visszamenőleges hatállyal titkosíttatni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!