szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több tucat új adó(neme)t tesztelt az országon a kormányzat, de az adóbevételek háromnegyede három adóból folyik be.

Kiva, kata, közműadó, chips-adó, biztosítási adó, pénzügyi tranzakciós illeték, reklámadó, sms-adó, kiskereskedelmi különadó, internetadó, élelmiszerlánc felügyeleti díj – rendkívül kreatívnak bizonyult a kormányzat annak tárgyában, hogy milyen címen vágja meg az embereket és a vállalkozásokat. A kormány azonban hiába talált ki újabb és újabb szektorális adókat, a költségvetés bevételi szerkezete nem változott érdemben – írja a Napi.hu. Miközben Magyarországon mintegy 64 különböző adónemet lehet megszámolni, a bevételek közel kilencven százalékát hat adóból szedik be, ami komoly lehetőségeket villant fel az állam előtt az adóadminisztrációs és a cégek adminisztrációs tehercsökkentése előtt.

Az államháztartási bevételek háromnegyedét három adónem hozza be: a legnagyobb tételt, a bevételek 35,6 százalékát a társadalombiztosítási járulékok teszik ki, amely a két tb-alap kiadásait finanszírozza. Ráadásául a bevételek (jövőre 4557 milliárd forint) rendre kevesebbek a kiadásoknál, a költségvetés más adóbevételeiből évente 300-600 milliárd forinttal kipótolják a kiadásokat. A tb-elvonásokhoz fogható hegységrendszerű bevételt (2017-ben 3351,8 milliárd forintot) egyedül még az áfa képes produkálni. A harmadik helyre a személyi jövedelem-adóbevételek jutnak, ám az ebből befolyó 1887 milliárd forint már csak a bevételek 13,3 százalékát teszik ki.

©

A többi próbálkozás nem tudott kilépni a futottak még kategóriából. A jövedéki adóból nagyobb bevétele – 1029 milliárd forint – van az államnak, mint a cégek nyereségéből származó társasági adóból, amiből a bevételek alig 5,5 százaléka folyik be. Költségvetési léptékkel nézve, szabad szemmel látható a pénzügyi tranzakciós illeték, amely az egyetlen olyan különadó, amit az elmúlt években vezettek be. A tranzakciós illetékbevételek évi 205 milliárd forintra rúgnak.

Olyan adónemek, mint a cégautóadó, bányajáradék, játékadó, környezetterhelési díj évente átlagban egyénként 30-40 milliárd forintot ad hozzá a költségvetéshez – amely viszont összeadva már jelentős tétel makrogazdasági szinten is, ennek ellenére a néhány milliárdos bevételt hozó adókat össze lehetne vonni vagy megszüntetni, ha ezt a kiadási oldalon lehet értelmes, fenntartható módon ellensúlyozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egészségügyi ellátás külföldön, egyetemistaként – erre kell odafigyelni

Egészségügyi ellátás külföldön, egyetemistaként – erre kell odafigyelni

 Kell-e szégyenkezned, ha nácik voltak a felmenőid?

Kell-e szégyenkezned, ha nácik voltak a felmenőid?

Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról

Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról