Egyre kevesebben bíznak az állami nyugdíjban

Egyre kevesebben bíznak az állami nyugdíjban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fiatalok között a legnagyobb a bizalmatlanok aránya.

Kisebbségbe kerültek Magyarországon azok, akik úgy gondolják, hogy kizárólag az állam feladata lesz a nyugdíjukról gondoskodni – ez derül ki az Aegon Magyarország legutóbbi reprezentatív kutatásából, amelyben 3 ezer válaszadót kérdeztek meg online módon a nyugdíjmegtakarításaikról. A válaszokból kiderül, hogy már csak a magyarok 35 százaléka gondolja, hogy a nyugdíj kizárólag az állam feladata, míg 43 százalék közös feladatnak tartja, 21 százalék pedig úgy gondolja, csak magára számíthat majd ebben a kérdésben.

Különbség van a pályakezdők és a nyugdíjhoz már közeledő korosztály, azaz a 19-29 év közöttiek és a 40-59 év közöttiek gondolkodásában. Míg a 19-29 éves korosztályban a legmagasabb azok aránya, akik szerint maguknak kell gondoskodniuk a nyugdíjukról, mert az állam ezt nem fogja tudni a jövőben biztosítani, addig ez fokozatosan csökken az egyre idősebb korosztályok irányába. Ezzel fordítottan arányosan változik azok aránya, akik szerint közös feladat a nyugdíjra való felkészülés, ők úgy gondolják, hogy az állam mellett maguknak is gondoskodniuk kell jövőbeni anyagi biztonságukról.

A magyarok kerülik a kockázatokat, 62 százalékuk úgy nyilatkozott, inkább a biztos megtakarítási formákat választják. Csak közel 7 százalék gondolja úgy, hogy kockáztatna, ha a magasabb kockázat magasabb hozammal is párosul.

A magyarok 36 százaléka azonban még mindig semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással sem rendelkezik. Közel ugyanennyien, 37 százalék azt mondja, jelenlegi anyagi helyzetében nem tud félretenni. A legtöbben havi 5 és 10 ezer forint között (42 százaléka) tesznek félre nyugdíjcélra, 15 és 20 ezer forint között 14,5 százalék, míg havi 20 ezer forint felett csak a magyarok alig 7 százaléka tud megtakarítani nyugdíjas éveire.

Hozzászólások