Meddig nyúlnak a Kreml csápjai Washingtonban?

Meddig nyúlnak a Kreml csápjai Washingtonban?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Trump egykori kampányfőnöke kétes orosz kapcsolatai miatt a szenátus és a képviselőház hírszerzési bizottsága elé állhat.

Miért kapott 12,5 millió dollárt öt év alatt Ukrajna oroszbarát elnökétől Paul Manafort? Igaz-e, hogy egy orosz oligarcha, Oleg Gyeripaszka 10 millió dollárt fizetett neki, hogy az USA-ban és az EU-ban az orosz érdekeket képviselje? Trump egykori kampányfőnöke ezek miatt a kínos kérdések miatt kényszerült lemondásra a választási időszakban – emlékeztet a New York Times.

Most, hogy mind a washingtoni szenátus, mind pedig a képviselőház vizsgálja az orosz befolyást Amerikában, újra feltehetik ezeket a kérdéseket. Paul Manafort közölte: elmegy a meghallgatásokra. Nemrég ugyanezt közölte Jared Kushner. Az elnök vejét és főtanácsadóját is azzal gyanúsította meg az amerikai sajtó, hogy túlságosan jó kapcsolatokat ápol az oroszokkal. Jared Kushner decemberben tárgyalt a Vnyesekonombank nevű pénzintézet elnökével. A bankház elnökét Putyin nevezte ki nemrég: Szergej Gorskov korábban az egyik KGB utódszervezet, az FSZB szépen dekorált tisztje volt. Flynn tábornok, Trump egykori nemzetbiztonsági tanácsadója ugyancsak részt vett a megbeszélésen. Ő már lemondásra kényszerült.


Paul Manafort öt éven keresztül dolgozott Viktor Janukovics ukrán elnöknek. Amikor az oroszbarát elnök megbukott és menekülni kényszerült, akkor palotájában találtak egy fekete füzetet, mely bizalmas híveinek listáját és a nekik juttatott összegeket tartalmazta. Paul Manafort neve mellett összesen 12,5 millió dollár szerepelt. Felvette ezt a pénzt, és ha igen, hogyan? Offshore számlákon – derítette ki Szerhij Lescsenko. Az ukrán parlament képviselője, aki korábban oknyomozó újságíró volt, dokumentumokkal igazolta a CNN televízióban, hogy az átutalások egy része megtörtént. Az AP hírügynökség pedig azzal robbantott bombát, hogy közölte: Oleg Gyeripaszka orosz oligarcha 10 millió dollárt adott Paul Manafortnak, hogy az orosz érdekeket képviselje Amerikában és az Európai Unióban. Természetesen mind Manafort, mind pedig Gyeripaszka cáfolt.

 A vizsgálat igen kellemetlen Donald Trumpnak, akit ellenfelei azzal vádolnak: orosz segítséggel nyerte meg az elnökválasztást. Erre egyelőre semmilyen bizonyíték sincs. Arra azonban jók a sajtó támadásai és a kongresszus vizsgálatai, hogy lassítsák Washington és Moszkva közeledését, melyet pedig Trump a választási kampányban bejelentett. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a jövő hónapban Moszkvába látogat. Akkor talán kiderül; az USA és Oroszország kapcsolatai hogy alakulnak a jövőben.