Olyan nyomás alá helyezték Spédert az Index miatt, amit nem lehetett bírni

Olyan nyomás alá helyezték Spédert az Index miatt, amit nem lehetett bírni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tavaly kormánypárti körökben kiadták a parancsot, hogy az Index.hu-t meg kell szerezni, ám mindeközben a vételi joggal bíró Simicska Lajos köre kétségbeesetten kereste azt, aki a nevére venné a hírportált – írja a 444.hu az Index eladásáról szóló cikkében.

Terjedelmes írást közölt a 444.hu csütörtökön arról, hogy hogyan marakodtak a Fidesz-közeli oligarchák az Indexen az elmúlt években. A hírportálról az elmúlt héten közölték, hogy az azt tulajdonló részvénytársaság a Magyar Fejlődésért Alapítványé lett, ám az is kiderült, hogy Simicska Lajos egy 2014-ben az portál megvásárlására kötött opciós megállapodás alapján szerezte meg az Indexet, majd adta tovább azt az alapítvány mögött álló NP Nanga Parbat Zrt.-nek.

A 444.hu felidézi, hogy a 2014-es megállapodást az akkori tulajdonos Spéder Zoltán és Simicska Lajos még 2013 végén kezdte előkészíteni, ekkor még mindketten élvezték a miniszterelnök bizalmát, nem lehet tehát másképpen értelmezni azt a szerződést, mint annak előkészítését, hogy a Fidesz-közeli médiabirodalom kebelezze be a híroldalt. A 444 szerint azért engedte volna át Spéder az Indexet, mert már akkoriban is komoly nyomás nehezedett rá, a tulajdonában lévő FHB Bank kormányzati támogatásáért várták el, hogy engedje el a médiatulajdonait.

Időközben Simicska és Spéder is kegyvesztett lett a kormánypártnál, az addig feltétlen Orbán-párti Simicska-média kormánykritikusabb lett, a Fideszben tehát minden korábbinál erősebben fogalmazódott meg az igény, hogy az Indexet megszerezzék. A 444 cikke szerint Habony Árpád és Rogán Antal 2015 derekától kezdődően többször jelezték a miniszterelnöknek, hogy az „Index-kérdést meg kell oldani”, egyrészt azért mert a legnagyobb kormánykritikus portál károkat okoz a kormánynak, másrészt mert a mögötte álló Simicska, Spéder, és a vele baráti viszonyban álló Lázár János láthatatlan koalíciója veszélyt jelenthet Orbánra.

A cikk szerint a Spéder Zoltánnak korábban szoros üzleti-baráti viszonyban álló Schmidt Máriát érte a megtiszteltetés, hogy megbízta őt Orbán a "Spéder-ügy rendezésével", amelynek egyes állomásairól mi is cikkeztünk, például arról, hogyan került Schmidthez Spéder tulajdonrésze a közös ingatlanfejlesztő cégükben. (Érdekesség, hogy a kétezres évek közepén még Spéder is Schmidt is ahhoz a jobboldali körhöz tartozott, akik a hírek szerint Orbán ellen szervezkedtek, majd a Fidesz-elnök megerősödésével kegyvesztetté váltak, így 2010-ben nekik kellett újra elnyerniük Orbán bizalmát.)

A cikk szerint Schmidtet kérte meg Orbán arra, hogy szerezze meg az Indexet, vagy érje el a bezárását, vagy bírja rá Spédert, hogy fedje fel a valódi tulajdonost. A 444 azt írja, kormányoldalon komoly erők mozdultak meg az ügy érdekében, de Simicskával már a kapcsolatfelvétel sem volt könnyű, aztán rájöttek, hogy az sem működne, ami a TV2-nél még ment, vagyis hogy a TV2-höz hasonlóan megpróbálják kijátszani a szerződésből Simicskáékat.

A Indexet végül a fideszeseknek el kellett engedniük, végül a kormányoldal részéről már mind Spéder, mind az indexes újságírók felé is olyan jelzések érkeztek, hogy el kell dőlnie végre, kié az Index. Mivel azzal Simicska is tisztában volt, hogy ha a saját cége nevére veszi az Indexet, akkor a szerkesztőség szétrobban, ezért először megbízható embert keresnek, aki a nevére venné a lapot, a Class FM-et átvevő Michael McNutt amerikai üzletember mellett még az RTL Klub felmerült mint vevőjelölt. Végül amellett az alapítványi konstrukció mellett döntöttek, amelyet a múlt héten tett közzé a kiadóvállalat.

Hozzászólások