szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába ütötte meg a gazdasági válság a lakáspiacot, mostanra visszatértek az árak a 2008-as szint közelébe. Angyalföld, Újbuda, Debrecen és Sopron volt a leginkább válságtűrő.

Újra közel ott tart a magyar ingatlanpiac, ahol a gazdasági válság előtti években volt – derül ki az Otthon Centrum elemzéséből. A recesszió 2008 és 2013 között a padlóra küldte a lakáspiacot, a 2008-2016-os időszakban 5 és 30 százalék közötti árcsökkenést mértek.

Budapesten 2014-től volt tapasztalható előbb stagnálás, majd fokozatos növekedés. Az árak mostanra már a 2010-es szint másfél-kétszeresére nőttek. A legkisebb mértékű emelkedés a külső pesti kerületekben volt érzékelhető. A XVI., XVIII., XX. kerületekben az elmúlt tíz évben tapasztalt legalacsonyabb árszintről mára másfélszeresére nőttek a fajlagos lakásárak. Ezzel szemben a belvárosban, az V. VII. VIII. IX. kerületekben, a hagyományos tégla építésű társasházi lakások ára megduplázódott.

A panellakásoknál 15-25 százalékkal estek vissza az árak a 2007-2016-os időszakban. A tégla lakásokhoz hasonlóan az újbudai és angyalföldi panelárak csökkentek a legkisebb mértékben, de a III. és XIV. kerületben is hasonlóan alakult az árváltozás. A többi külső pesti kerületekben viszont 25 százalék körüli árcsökkenés történt a válság éveiben. A legnagyobb mértékű, 30 százalékos visszaesés Csepelen volt.

A családi házak esetében nagyobb mértékű, 15-50 százalékos árcsökkenés volt tapasztalható 2008 után Budapesten, de a válság után kisebb volt a drágulás, mint a paneleknél. A legkisebb mértékű visszaesés a XVII. kerületben történt. Fontos változás az is, hogy sokkal kevesebben keresnek családi házat, mint a válság előtt. 2016-ban már a válság alatti legalacsonyabb értékekhez képest a legkisebb mértékben, 15 százalékkal a XVI. kerület és Budafok családi házai drágultak. A legnagyobb mértékű, 80 százalékos áremelkedés pedig Soroksáron történt – igaz, ennek oka elsősorban az, hogy a válság ennek a kerületnek a lakáspiacát különösen rosszul érintette.

Debrecen és Sopron a kivétel

Vidéken a társasházi lakások árai hasonlóan zuhantak, mint Budapesten. Kivételt Debrecen és Sopron jelentett, ahol mindössze 5 százalék körüli árcsökkenés történt a válság során, de például Tatabányán 35 százalékos volt a visszaesés. A válság után 20-60 százalékkal nőttek az árak, ami elmarad a fővárosban mért emelkedéstől. A legnagyobb drágulás Szombathelyen volt.

A panellakások árai 10-35 százalékkal estek a vidéki megyei jogú városokban. A legkisebb mértékben Debrecen, Győr és Sopron panellakásainak árai csökkentek, míg a 35 százalékos csökkenés, a téglalakásokhoz hasonlóan szintén Tatabányán volt mérhető. A válságot követő 30-70 százalékos áremelkedés szintén alacsonyabb a fővároshoz képest. A legkisebb mértékben Szolnokon és Miskolcon emelkedtek az árak, míg a legnagyobb mértékben Sopron és Szombathely lakásai drágultak.

Ami a vidéki családi házakat illeti, azok a válság mélypontjában 10-40 százalékkal voltak olcsóbbak, mint az azt megelőző időszakban. A válság mélypontjától számítva Sopron családi házainak árai emelkedtek leginkább, 80 százalékkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül

Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül

392 ezer forintos átlagkeresetet mért a KSH

392 ezer forintos átlagkeresetet mért a KSH

Visszavonja gázkamrázós írását Demeter Szilárd

Visszavonja gázkamrázós írását Demeter Szilárd