Az orosz szankciók ellen beszélt Szijjártó Szentpéterváron

Az orosz szankciók ellen beszélt Szijjártó Szentpéterváron

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az oroszokat érő EU-s szankciókat kritizálta a szentpétervári gazdasági fórumon Szijjártó Péter külügyminiszter. Bár a szankciók megbuktak minden értelemben, vétózni azért nem fogunk.

"Elérték a céljukat a szankciók? Határozottan nem. Segítettek a minszki megállapodás betartásában? Nem." A magyar külügyminiszter hevesen támadta az Oroszország ellen bevezetett szankciókat a szentpétervári gazdasági fórum meghívottjaként. A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint Szijjártó arról is beszélt, jó lenne, ha időről időre átbeszélné Európa, érdemes-e fenntartani a szankciókat, amelyek 6,7 milliárdos veszteséget okoztak. De ez elmarad, a racionális vita helyett az érzelmek veszik át a szerepet. "A szankciók politikailag és gazdaságilag is megbuktak." A külügyminiszter azt mondta, a szankciók nem jelentenek valódi választ, ugyanakkor Magyarország nem megy szembe az EU-val, nem vétózza meg a kérdésről szóló döntést.

A fórumra 5-8000 dollár a részvételi díj, az eseményen Vlagyimir Putyin is felszólalt, az esemény célja egyik új világegyensúly keresése.

A szankciókat az ukrán válságot rendezni hivatott minszki megállapodás betartásáért hozta az EU.

Hozzászólások