szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A pakisztáni vizsgálatot a tényfeltáró újságírók nemzetközi szervezete (ICIJ) által nyilvánosságra hozott, Panama Papers néven elhíresült, 11,5 milliós dokumentum-tömeg indította el.

Az ICIJ a panamai Mossack Fonseca, pénzmosásra szakosodott ügyvédi iroda bizalmas iratait szerezte meg. Ezekből kiderül, hogy Navaz Sarif pakisztáni kormányfő londoni luxusingatlanokkal rendelkezik. A vásárlásokat a gyerekei intézték a Mossack Fonsecán keresztül. A panamai iroda a világot körbejáró tranzakciókkal azt igyekezett elhomályosítani, hogy ki az ingatlanok tényleges tulajdonosa, merthogy azok strómanok nevén szerepelnek a hivatalos nyilvántartásban – írja a francia Le Figaro.

A kormányfő négy gyermekéből három főszereplő az ügyben. Két fiáról és a lányáról van szó. Ez azért kínos, mert a lány, Maryam Navaz a kijelölt politikai örökös. A tervek szerint az egy év múlva esedékes választásokon már ő lenne a miniszterelnök-jelöltje a konzervatív, viszonylag mérsékelt iszlám pártnak. Vagyis apja örökébe léphetne, mint ahogy anno Zulfikar Ali Bhuttót Benazir Bhutto követte, a pakisztáni mércével kvázi liberális baloldali néppárt élén.

A panamai dokumentumokat a pakisztáni legfelső bíróság gondosan áttanulmányozta. A testület akár le is váltathatta volna a miniszterelnököt, de ezt 100 százalékos bizonyítottság hiányában, nem tette meg. Viszont létrehozott egy különleges jogkörű vizsgáló bizottságot, amelyben jogászok, pénzügyi szakemberek és még a hírhedten befolyásos pakisztáni titkosszolgálat egyik tisztje is jelen van. A vizsgálat első fázisára hatvannapos határidőt kaptak. Ez most járt le, a kormányfőnek meg kellett jelennie a testület előtt.

Nem érdektelen, hogy fivére társaságában érkezett a meghallgatásra, Shabbaz Sarif ugyanis a legfontosabb pakisztáni tartomány, Pandzsáb kormányzója. Ez tehát egyfajta erődemonstráció volt. A meghallgatás után a kormányfő azt mondta, minden rendben van, mert az utolsó centig el tud számolni a vagyonszerzésekkel. De ezekről a Panama Papers iratok nyilvánosságra kerülése előtt, mélyen hallgatott. A vizsgálat még folytatódik, a testület most megpróbálja feltárni a kormányfő gyermekeinek a szerepét az offshore cégeken keresztül bonyolított tranzakciókban. És főleg azt, honnan származnak az ingatlanok megvételéhez szükséges dollármilliók.

Persze ne legyenek illúziónk: Pakisztánban a korrupció nem ismeretlen probléma.  A Transparency International korrupciós országlajstromában a 116. helyen áll (Magyarország az 57. a listán). Főleg a dúsgazdag földbirtokosok, akik ma is a politikai elit fő támaszát jelentik, járnak élen a „kreatív adózásban”. Vagyis sokszoros dollármilliomosként egy cent adót sem fizetnek. Ez úgy lehetséges, hogy néhány ezer dollárt bedugnak az adóhatósági hivatalnokok zsebébe. Pakisztánban a hajdani brit uralom hagyományait őrző jogászok, ügyvédek és bírók mindig éles konfliktusban álltak a mindenkori kormánnyal, vagy éppen puccsal hatalomra jutott diktátorokkal. De mindig ők voltak a vesztesek, és alighanem erre számíthatunk most is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Német kutatók elérték, hogy újra járni tudjanak a bénult egerek

Német kutatók elérték, hogy újra járni tudjanak a bénult egerek

Hatásos? Drága? Titokzatos? Minden, amit az orosz Szputnyik V vakcináról tudni lehet

Hatásos? Drága? Titokzatos? Minden, amit az orosz Szputnyik V vakcináról tudni lehet

OGYÉI-főigazgató: Itt nincs politika, szakmai munka folyik

OGYÉI-főigazgató: Itt nincs politika, szakmai munka folyik