szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A pakisztáni vizsgálatot a tényfeltáró újságírók nemzetközi szervezete (ICIJ) által nyilvánosságra hozott, Panama Papers néven elhíresült, 11,5 milliós dokumentum-tömeg indította el.

Az ICIJ a panamai Mossack Fonseca, pénzmosásra szakosodott ügyvédi iroda bizalmas iratait szerezte meg. Ezekből kiderül, hogy Navaz Sarif pakisztáni kormányfő londoni luxusingatlanokkal rendelkezik. A vásárlásokat a gyerekei intézték a Mossack Fonsecán keresztül. A panamai iroda a világot körbejáró tranzakciókkal azt igyekezett elhomályosítani, hogy ki az ingatlanok tényleges tulajdonosa, merthogy azok strómanok nevén szerepelnek a hivatalos nyilvántartásban – írja a francia Le Figaro.

A kormányfő négy gyermekéből három főszereplő az ügyben. Két fiáról és a lányáról van szó. Ez azért kínos, mert a lány, Maryam Navaz a kijelölt politikai örökös. A tervek szerint az egy év múlva esedékes választásokon már ő lenne a miniszterelnök-jelöltje a konzervatív, viszonylag mérsékelt iszlám pártnak. Vagyis apja örökébe léphetne, mint ahogy anno Zulfikar Ali Bhuttót Benazir Bhutto követte, a pakisztáni mércével kvázi liberális baloldali néppárt élén.

A panamai dokumentumokat a pakisztáni legfelső bíróság gondosan áttanulmányozta. A testület akár le is váltathatta volna a miniszterelnököt, de ezt 100 százalékos bizonyítottság hiányában, nem tette meg. Viszont létrehozott egy különleges jogkörű vizsgáló bizottságot, amelyben jogászok, pénzügyi szakemberek és még a hírhedten befolyásos pakisztáni titkosszolgálat egyik tisztje is jelen van. A vizsgálat első fázisára hatvannapos határidőt kaptak. Ez most járt le, a kormányfőnek meg kellett jelennie a testület előtt.

Nem érdektelen, hogy fivére társaságában érkezett a meghallgatásra, Shabbaz Sarif ugyanis a legfontosabb pakisztáni tartomány, Pandzsáb kormányzója. Ez tehát egyfajta erődemonstráció volt. A meghallgatás után a kormányfő azt mondta, minden rendben van, mert az utolsó centig el tud számolni a vagyonszerzésekkel. De ezekről a Panama Papers iratok nyilvánosságra kerülése előtt, mélyen hallgatott. A vizsgálat még folytatódik, a testület most megpróbálja feltárni a kormányfő gyermekeinek a szerepét az offshore cégeken keresztül bonyolított tranzakciókban. És főleg azt, honnan származnak az ingatlanok megvételéhez szükséges dollármilliók.

Persze ne legyenek illúziónk: Pakisztánban a korrupció nem ismeretlen probléma.  A Transparency International korrupciós országlajstromában a 116. helyen áll (Magyarország az 57. a listán). Főleg a dúsgazdag földbirtokosok, akik ma is a politikai elit fő támaszát jelentik, járnak élen a „kreatív adózásban”. Vagyis sokszoros dollármilliomosként egy cent adót sem fizetnek. Ez úgy lehetséges, hogy néhány ezer dollárt bedugnak az adóhatósági hivatalnokok zsebébe. Pakisztánban a hajdani brit uralom hagyományait őrző jogászok, ügyvédek és bírók mindig éles konfliktusban álltak a mindenkori kormánnyal, vagy éppen puccsal hatalomra jutott diktátorokkal. De mindig ők voltak a vesztesek, és alighanem erre számíthatunk most is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így magyarázkodik Kovács Zoltán Gruevszkiről a világnak

Így magyarázkodik Kovács Zoltán Gruevszkiről a világnak

Zöldhullám: itt az első autó, amely egyeztet a közlekedési lámpákkal

Zöldhullám: itt az első autó, amely egyeztet a közlekedési lámpákkal

Dobszay János: Időutazók

Dobszay János: Időutazók

„Ne adj esélyt a kaszásnak!” – a halálnak öltözött Badár Sándorral kampányol a rendőrség – videó

„Ne adj esélyt a kaszásnak!” – a halálnak öltözött Badár Sándorral kampányol a rendőrség – videó

EU: A kormány ne politikai döntést hozzon Gruevszki-ügyben!

EU: A kormány ne politikai döntést hozzon Gruevszki-ügyben!

Orosházi SBO-ügy: Az igazgató szerint nincs itt semmi látnivaló

Orosházi SBO-ügy: Az igazgató szerint nincs itt semmi látnivaló