szerző:
hvg.hu

A civiltörvénnyel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás mellett az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette a Lex CEU miatt április végén indított vizsgálatát. Brüsszel ezúttal is gyors választ vár a magyar kormánytól.

Kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön az Európai Bizottság Magyarország ellen a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó törvény miatt, a döntést a brüsszeli testület délben jelentette be.

A bizottság közleménye emlékeztet: a június 13-án elfogadott törvény az évi 7,2 millió forintnál magasabb külföldi támogatásban részesülő civil szervezetek regisztrációját írja elő. Brüsszel szerint ez sérti az EU alapjogi chartájának rendelkezéseit, különösen az egyesüléshez való jogot. Ezenkívül indokolatlan korlátozásokat jelent a tőke unión belüli szabad áramlásával szemben, a regisztrációs kötelezettség diszkriminatív, emellett "adminisztratív és reputációs terhet" jelent az érintett szervezetek számára. A bizottság úgy látja, ez a billog akadályozhatja a külföldi adományok érkezését. A civiltörvény a magánélet és a személyes adatok védelméhez való jog tiszteletben tartásával kapcsolatoban is aggályokat vet fel - írja indoklásában a bizottság.

Emiatt küldte el a testület csütörtökön azt a felszólító levelet a magyar kormány számára, amely a kötelezettségszegési eljárások első lépését jelenti. Brüsszel megint szakított a hagyományokkal és a Lex CEU-hoz hasonlóan ezúttal is a megszokott kettő helyet csak egy hónapot adott Budapestnek arra, hogy válaszoljon a bizottság felvetéseire.

A testület emellett újabb szakaszba léptette a felsőoktatási törvény módosítása miatt áprilisban Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást. Ott az első szakaszban felvetett kifogásokra a magyar kormány nagyjából annyit válaszolt: a törvénnyel semmi gond nincs, az Európai Bizottság kedvéért nem módosítanak rajta. A bizottság mostani közleményében emlékeztet arra: ha a magyar döntéshozók ezúttal sem fogadnak el intézkedéseket a helyzet orvoslása érdekében, a következő szakaszban az Európai Bírósághoz fordul a testület. A bizottság megint csak egy hónapot adott a kormány számára.

Az eljárás elindítását a hét elején szellőztette meg a BruxInfo, a szakportál írt a Lex CEU miatt korábban indított vizsgálat következő szakaszába léptetéséről is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Walters Lili: Ha szabad vagyok, mi okom, hogy ne legyek boldog?

Walters Lili: Ha szabad vagyok, mi okom, hogy ne legyek boldog?

Dobogó szívet még nem dob ki az orvosi csodagép, de amit igen, annak máris örülhetünk

Dobogó szívet még nem dob ki az orvosi csodagép, de amit igen, annak máris örülhetünk

Újabb csúszás jön, csak jövő tavasszal lesz kész a 3-as metró északi szakasza

Újabb csúszás jön, csak jövő tavasszal lesz kész a 3-as metró északi szakasza

Orvosi bravúr Milánóban: nyitott gerincű magzatot műtöttek meg az anyaméhben

Orvosi bravúr Milánóban: nyitott gerincű magzatot műtöttek meg az anyaméhben

„Nem jó, ha valaki a gyereke véleménye ellenében dönt az iskoláról”

„Nem jó, ha valaki a gyereke véleménye ellenében dönt az iskoláról”

Kiszivárgott egy terv: megszűnhetnek a fizetős szolgáltatások a kórházakban

Kiszivárgott egy terv: megszűnhetnek a fizetős szolgáltatások a kórházakban