Garancsi cége építheti az ország egyik legmegalománabb beruházását

Garancsi cége építheti az ország egyik legmegalománabb beruházását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

114 ezer köbméteres munkagödör, hat szint, 33 ezer négyzetméter terület, 36 méteres magasság, nyolcmillió literes akvárium - ezek a brutális paraméterek a Pannon Parkot jelölik, amely a Városligetben épülhet meg. Az eredetileg becsült 25 milliárd helyett 32,7 milliárdért, kiegészülve pár kisebb melléklétesítménnyel - a drágulás okai között a munkaerőhiány és a dráguló alapanyagárak mellett "sok egyéb tényező" is szerepel.

32,7 milliárd forintért építi a Market Zrt. és a Vilati kettős a Biodómot a Városligetben, adta hírül az Átlátszó. A Pannon Park felépítésére hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést írt ki a Fővárosi Állatkert, miután az első kör eredménytelenül zárult - akkor a 25 milliárdosra becsült munkára 34 és 36 milliárdos ajánlatok érkeztek a Strabag és Market-Vilati kettőstől - őket hívták aztán vissza a második tenderre.

Amire aztán tehát 32,7 milliárdért a Market-Vilati adta a kedvezőbb ajánlatot. Ami tehát drága volt akkor, az most átment 2 milliárddal kevesebbért - Lázár János még 2017 májusában jelezte, hogy megkapja a beruházás a többletforrásokat.

©

A Pannon Park öthektáros területe, amit a megszüntetett Vidámparktól örökölt meg az Állatkert, az ősi pannon éghajlatot idézi majd fel, a Biodóm pedig ennek részeként egy fedett, óriási terület lesz, amelynek legmagasabb pontja 36 méter lesz, írja a Magyar Építők. De lesz benne egy hatalmas tó is, ami egy nyolcmillió literes akváriumot jelent, illetve egy mesepark is.

A drágulás okát a Magyar Építők így látja:"az országban zajló jelentős beruházások számának emelkedésével párhuzamosan egyebek közt nőtt a munkaerő-kereslet és a különböző építőanyagok ára, és sok egyéb tényező is növelte a felmerülő költségeket".

A beruházást nemcsak a legelvakultabb ligetvédő érezheti megalománnak a Magyar Építők leírása alapján: először ki kell ásni egy 114 ezer köbméteres munkagödröt, "melybe 1515 darab, 10-11 méteres cölöpalap, erre pedig több mint 30 ezer köbméternyi vasbeton szerkezet kerül". A biodóm feletti üvegtetőt 961 tonna acélszerkezetből alakítják ki.

©

A dómnak több mint 800 nyílászárója lesz, összesen 3000 köbméternyi édes- és sósvíz kerül bele. Az épület hatszintes lesz, összesen 33 ezer négyzetméter területtel.

Ez részletesen:

mélyszint (-4,8m): 7.397m²

akvárium (-2m): 2.013m²

földszint: 14.911m²

első emelet (+3,6m): 2.100m²

második emelet (+7,2m): 5.786m²

harmadik emelet (lombkorona): 501m²

És egy 312 négyzetméteres jegyárusító épületet is felépít a Market-Vilati.

Garancsi cége akár fájdalomdíjként is tekinthet a PannonParkra, mivel a Kopaszi gátnál létesülő, szintén hozzá tartozó DunaPart beruházásnál gondok merültek fel a magasházat illetően.

Hozzászólások