szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ilyen, amikor a volt kormányfő önkritikát gyakorol?

A bevándorlási rendszer átfogó reformja kellene ahhoz, hogy az Egyesült Királyság az EU-ban maradhasson. A szigorításhoz nem csak a szigetországon belül lenne szükség egyetértésre, de az Európai Uniónak is változtatnia kell a szabad munkaerő-áramlás rendszerén.

A fenti javaslat a Times vasárnapi számában olvasható, és – ez már meglepőbb – Tony Blair tollából. Mindez azért meglepő, mert a politikus tízéves miniszterelnöksége idején még pártolta a szabad munkaerő-áramlást. A kelet-közép-európai országok 2004-es EU-csatlakozása előtt ő maga döntött arról, hogy korlátozás nélkül vállalhatnak munkát ezeknek az államoknak a polgárai az Egyesült Királyságban, ez is hozzájárult ahhoz, hogy több mint egymillióan érkeztek ezekből az országokba Londonba és az ország többi részébe. (Románia és Bulgária esetében már nem volt ennyire nyitott a brit kormány, esetükben kvótákkal szabályozták a bevándorlást, ez járt le 2015-ben – ennél jobban talán semmi nem befolyásolta a Brexitről szóló népszavazás eredményét.)

Az EU bevándorlási jelentést a hétvégén publikálta Tony Blair kutatóintézete, a Tony Blair Institute for Global Change. A dokumentum többek között az egészségügyi ellátás és a családi pótlék esetében javasol szigorítást – írja a Politico. A javaslatcsomag szerint a szigetországba érkezőknek regisztrálniuk kellene magukat, enélkül nem tudnának lakást bérelni, de még bankszámlát nyitni sem. A cégeknek és az oktatási intézményeknek pedig előnyben kellene részesíteni a brit állampolgárokat – az uniós szabályok ezt nem teszik most lehetővé. Blairék a francia államfő oldalára álltak az úgynevezett kiküldött munkavállalók alkalmazásának feltételeivel kapcsolatban is.

A volt kormányfő szerint egy kemény Brexit súlyos károkat okozna a brit gazdaságnak, ezért inkább az EU reformjára van szükség. „A Brexit eltereli a figyelmet a konzervatívok hibáiról, nem megoldja azokat” – bírálta a kormányt a volt munkáspárti vezér.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Seres László: A Jobbik sofőrjei

Seres László: A Jobbik sofőrjei

Az olasz maffia is megtalálta a legjobb pénzforrást: az uniós pénzeket

Az olasz maffia is megtalálta a legjobb pénzforrást: az uniós pénzeket

Előkapták a fogászati röntgent, úgy olvastak bele 17. századi, bontatlan levelekbe

Előkapták a fogászati röntgent, úgy olvastak bele 17. századi, bontatlan levelekbe