Alacsonyabb inflációt várnak Matolcsyék, gyengíteni próbálják a forintot

Alacsonyabb inflációt várnak Matolcsyék, gyengíteni próbálják a forintot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

A történelmi mélyponton hagyta a Monetáris Tanács az alapkamatot, de az egynapos jegybanki betét kamatát tovább csökkentették.

Tovább lazított a monetáris kondíciókon a monetáris tanács. Az alapkamat 0,90 százalékos szintjén ugyan a testület nem változtatott, de az egynapos jegybanki betét kamatát 10 bázisponttal, mínusz 0,05-ről mínusz 0,15 százalékra csökkentette. A három hónapos betét állományát pedig az év végétől 75 milliárd forintban korlátozták.

Az MNB az idei 2,4 százalékos inflációs előrejelzésén nem változtatott, a következő két évre azonban alacsonyabb inflációt vár: 2018-ban 2,5, 2019-ben pedig 2,9 százalékot az eddigi 2,8 és 3,0 százalék helyett.

A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A szakértők azóta a mostani lépést valószínűsítették, mióta a forint augusztusban 28 havi csúcsra ért az euróval szemben, az MNB vezetői pedig kijelentették, hogy lazításra van szükség.

A mostani döntés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kereskedelmi bankoknak ráfizetéses marad egy napon túl pénzt elhelyezni az MNB-nél, vagyis így tudják rábírni a bankokat, hogy másban tartsák a pénzüket. A hozamok csökkenhetnek, ahogy a bankközi kamatok is, így a forint gyengülhet, mivel alacsonyabb a kamattartalma.

A Monetáris Tanács úgy indokolta a változtatást: újra később került a dátum, amikorra elérhetjük a 3 százalékos inflációs célt – nemrég még 2018 végéről volt szó, most már 2019 közepét valószínűsítik -, ezért szükség van a monetáris lazításra. Szerintük a magyar gazdaságban vannak még kihasználatlan kapacitások, de ezek a kibocsátás dinamikus növekedésével fokozatosan megszűnnek.

A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott.

Az Equilor elemzése azt emelte ki: a forint árfolyama az elmúlt időszakban gyengült az euróval, és a dollárral szemben is. Ennek egyik oka a jegybank szóbeli intervenciója volt, amikor jelezték, hogy készek azt a monetáris lazítást végrehajtani, amelyet most hivatalosan is bejelentettek. Sőt, közvetlenül a bejelentés után még egy kicsit erősödött is a forint, mert az elemzők ennél nagyobb lazítást sem tartottak kizártnak. A jegybank komfortzónája jól láthatóan a 303-315-ös sáv a forint/euró árfolyamban – tette hozzá.

Hozzászólások