Tizennyolc évesen volt egymilliója, most dollármilliárdos

Tizennyolc évesen volt egymilliója, most dollármilliárdos

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új belépőt köszönthettek a fiatal dollármilliárdosok listáján, ráadásul olyat, aki nem örökléssel jutott a vagyonához.

1990-es születésű a világ legfiatalabb olyan dollármilliárdosa, aki nem örökléssel jutott a vagyonához – írta meg a BBC. Az ír John Collison a Stripe nevű cégével szerezte meg az első milliárdját. A céget vele együtt alapító bátyja, Patrick a harmadik legfiatalabb ezen a listán – közéjük Evan Spiegel, a Snapchat társalapítója fért be.

Az idősebb testvér 2007-ben hagyta el Írországot, hogy a híres bostoni MIT-n tanulhasson. Öccse két évvel később követte az Egyesült Államokba, őt a Harvardra vették fel. Ekkor már mindketten dollármilliomosok voltak: az első nagyobb vállalkozásukat, az Auctomatic nevű szoftvercéget, amely kisvállalkozásoknak tette könnyebbé, hogy minél többekhez eljussanak az eBayen, 5 millió fontért tudták eladni.

Ezután kezdtek el a Stripe-pal foglalkozni. Ez a vállalat azt biztosítja, hogy a cégek könnyebben intézzék az online fizetéseiket, és a honlapjaikat is könnyebben kezeljék. Az üzleti modelljük elég egyszerű, minden egyes tranzakció után, amelyet az ő szoftverükön bonyolít le egy vállalat, egy előre meghatározott arányban nekik jár a pénz. Nagy-Britanniában például a tranzakció értékének 1,4 százaléka, valamint 20 extra penny lesz a Stripe bevétele. Ezekből mostanra odáig jutottak, hogy már 100 ezernél is több cég használja a szolgáltatásukat, a cég értékét pedig már 9,2 milliárd dollárra becslik.

Hozzászólások