Megmenti a kormány Pécset, de gúzsba is köti

Megmenti a kormány Pécset, de gúzsba is köti

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

Segít a kormány Pécsnek elhárítani a csődveszélyt, csakhogy megkéri az árát. Három évre gyakorlatilag gyámság alá veszi a várost.

Szakíthatnak a múlttal, építhetik a jövőt – ezzel a sokat ígérő bejelentéssel álltak elő kedd este Pécs vezetői. A súlyos adóssággal küszködő város valóban segítséget kap a kormánytól, ám ennek ára van: a baranyai megyeszékhely pénzügyi szabadsága.

Páva Zsolt fideszes polgármester az ősszel még arról beszélt: egy rendkívüli tényfeltáró bizottság tagjai összeszámolták, pontosan mekkora hiány van az önkormányzat gazdálkodásában, és 7,5 milliárd forintos lyukat találtak. Most kiderült, ennél sokkal több pénzre van szükség. December elején került föl a város honlapjára egy dokumentum, amelyből világosan látszik, hogy három önkormányzati cég: a Tüke Busz Zrt., a Tettye Forrásház Zrt. és a PVH Zrt. összesen 8,18 milliárd forint tőketartozást halmozott fel, ezen kívül pedig 1,1 milliárd forint lízingtartozásuk is van.

A kormány most rendeletet hozott, e szerint összesen 9,5 milliárd forinttal rántják vissza Pécset a csőd széléről. A városvezetők szerint ez az újrakezdéshez adja meg az esélyt. A PécsMa.hu-nak Páva Zsolt úgy nyilatkozott: ezzel az összeggel „teljesen konszolidálható a büdzsé, és lehetőség lesz a következő időszakban az építkezésre is”. De ez az összeg nem ajándék, a támogatást az utolsó fillérig vissza kell fizetni. A nagyobb, 6,5 milliárd forintos részt azonnal megkaphatja Pécs, ezt 2020 végéig kell megtérítenie. A további 3 milliárdot 2018. február 28-ig utalná az állam, arról viszont még nincs szó, hogy ezt meddig kell visszafizetni, csak annyit lehet tudni, hogy szintén visszatérítendő támogatásról lesz szó.

©

A kormány ráadásul rendkívül szigorú feltételeket határozott meg már ahhoz is, hogy egyáltalán kölcsönt adjon, gyakorlatilag pénzügyi gyámság alá veszi a várost. A Magyar Államkincstár megbízhat néhány embert, hogy kontrollálják, mire költi el Pécs a pénzt, ráadásul az önkormányzat köteles lesz előre szólni, mire szeretné felhasználni a támogatást. Ezen kívül jelzálogot jegyeznek be az állam javára a város ingatlanjaira és a helyi adó is a kincstárhoz folyhat be, ha nem fizetne az önkormányzat.

A Pécsnek ígért állami támogatás feltételei

- az önkormányzat és a városi cégek számláját 2018-tól a Magyar Államkincstárnál vezetik, legalább addig, amíg vissza nem fizetik a kölcsönt
- a város teljes vagyona fedezetül szolgál a kölcsönre, a forgalomképes ingatlanok teljes állományára pedig jelzálogot jegyeznek be az állam javára
- az önkormányzat pénzforgalmi számlájára és a helyi adó alszámlára is beszedési megbízást kap a Magyar Államkincstár
- a város folytatja a megtakarításokat, a saját önkormányzati bevételek növelését és a strukturális átalakításokat
- a Magyar Államkincstár megbízott munkatársai előzetesen kontrollálhatják és utólag is ellenőrizhetik a támogatás felhasználását

Páva szerint „a következő évek gazdálkodása ugyanolyan szigorú lesz, mint amilyen az idei is volt, de mindezt a szigorúságot nem a pécsi polgárok rovására fogjuk betartani”. Az önkormányzat csütörtöki ülésére beterjesztett közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervben – mint arra a Szabad Pécs című lap felhívta a figyelmet – szó van az iparűzési adóbevételek növeléséről, a városüzemeltetés költségeinek csökkentéséről, a közszolgáltatások racionalizálásáról, az önkormányzati cégek kintlévőségeinek kezeléséről, egyes cégek esetleges megszüntetéséről, leépítésekről.

A második legnagyobb adósságból kihúzta a kormány Pécset, de mostanra visszazuhant

Amikor a második Orbán-kormány 2012-2013-ban átvállalta az önkormányzatok adósságait, a baranyai megyeszékhelynek 45,7 milliárd forint tartozása volt. Hogy ez mennyire nagy összeg, azt az is mutatja, hogy ennél nagyobb tartozást az egész országban egyedül Budapest halmozott fel. Akkor Pécs tiszta lappal kezdhette újra, ehhez képest idén tavasszal a közgyűlés már ötmilliárd forintos hiánnyal fogadta el az önkormányzati zárszámadást. De történt valami szokatlan.

Politikai szálakat sem volt nehéz találni
Politikai megrendelések sejlenek fel a pécsi túlköltekezés mögött – írta meg a HVG még júliusban. A város hárommilliárd forint kártérítést fizetett a Suez Environnementnek, miután kiszorította a helyi vízellátásból, de a Zsolnay-gyár sorsáról folyó vitán is bukott az önkormányzat. A 3,5 milliárd forintos hitelből vásárolt használtbusz-flotta ügye pedig a rendőrségig jutott, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt indult nyomozás. Több olyan önkormányzati lépésről is szó volt – például a közvilágítás vagy az építési engedélyek terén –, ahol a HVG Tiborcz István egykori üzlettársait találta azok között, akik jól jártak. Az óriási adósság egyébként nem gátolta meg az önkormányzatot abban, hogy idén ősszel még 250 millió forintért kiszuperált hadieszközöket vegyen.

„A közelgő választások, Pécs pénzügyi tennivalói, és az uniós fejlesztési források lehívásának finise kikényszerítette egy, a város működését dinamizálni képes testület létrehozását.” Ezzel indokolta Csizi Péter pécsi fideszes parlamenti képviselő azt, hogy a nyártól már egy stratégiai irányító testület segíti a városvezetést. Az ellenzékiek nem fogalmaznak ennyire finoman, szerintük egész egyszerűen gyámság alá helyezték Pávát. Akárhogy is nevezzük, annyi biztos, szokatlan, hogy a polgármester és az alpolgármester mellett a város két parlamenti képviselője – Csizi, valamint Hoppál Péter – is ennyire beleszólhasson, hogyan gazdálkodjon az önkormányzat. Mint mondták, azonnal át kell tekinteni a város hosszú távú működését és kezelni kell a gazdasági problémákat.

Páva Zsolt pécsi polgármester
©

A helyi Fidesz működését jól ismerő forrásunk akkor azt mondta: Orbán Viktor is tehetetlen, mert ugyan "nyilván nem boldog, hogy egy ekkora pancser áll az ország ötödik legnagyobb városának élén", mégsem akarja lemondatni a polgármestert egy évvel a parlamenti és kettővel az önkormányzati választás előtt. A miniszterelnök nyilvánosan annyit mondott pécsi látogatásán erről a témáról:

aki megcsinálta a bajt, az csinálja meg a rendet is.

Ez mostantól nem egészen áll, hiszen a bajcsinálók hatalmas állami segítséget kapnak, és a rendcsinálás ideje alatt minden lépésükhöz meg kell nyerniük a Magyar Államkincstár beleegyezését is.

Hozzászólások