Rádióvita Békéscsabán: Vajna ellen döntött a bíróság

Rádióvita Békéscsabán: Vajna ellen döntött a bíróság

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egyelőre nem tiltották be a Békéscsabán már régebb óta Rádió 1 néven futó helyi adót.

A Vajna-féle Rádió 1 hálózatot működtető Radio Plus Kft. ellenében döntött a Fővárosi Törvényszék egy védjegyoltalmi perben kért ideiglenes bírósági intézkedés kapcsán - írja a 24.hu.

Mint azt megírtuk, Békéscsabán ugyanis már működött egy Rádió 1 Start nevű csatorna azelőtt is, hogy Andy Vajna megjelent volna a városban Rádió 1 névvel. Vajna eredetileg a Rádió 1 Start 88,9 MHz-es frekvenciájára pályázott, és bár a Médiatanács a kormánybiztost hozta ki győztesen, a frekvencia előző használója pert indított Vajnáék hibás pályázata miatt. Vajna ezután megvette a Csaba Rádiót, amely a 104 MHz-en sugárzott, ennek nevét a Médiatanács jóváhagyásával Rádió 1-re változtatta és bekapcsolta saját hálózatába.

Korábban a Rádió 1 Start tulajdonosa azt mondta, bár szerintük nekik van joguk Békéscsabán használni a Rádió 1 nevet, mégis inkább nevet váltanak majd, a 24.hu szerint viszont most a bíróság az ő javukra döntött.

Az Andy Vajna filmügyi kormánybiztos tulajdonában lévő Radio Plus Kft. (a budapesti központú Rádió 1 üzemeltetője) ugyanis bírói közreműködéssel tiltatta volna meg a békéscsabai Interax Kft.-nek a  "Rádió 1" név és az ehhez kapcsolódó internetes cím használatát, a Fővárosi Törvényszék azonban nem találta megalapozottnak, ezért elutasította Vajna cégének kérelmét az Interax ellen.

A bíróság kimondta, Vajnáék elkéstek az ideiglenes intézkedés iránti kérelemmel, mert a védjegytörvény szerint a vélt védjegybitorlás megkezdése után legfeljebb hat hónappal, illetve a kérelmezőnek a bitorlásról és a bitorló személyéről való tudomásszerzése után legfeljebb 60 nappal kérhető az intézkedés, márpedig az alperesek rádiója, a Rádió 1 Békéscsaba/Rádió 1 Start már régebb óta ilyen néven üzemelt, marketingtevékenységét ilyen néven folytatta, illetve hatósági engedélyét is így szerezte, ez pedig nem maradhatott titokban a médiapiacot ismerő felperes előtt, mégsem kért bírósági intézkedést mostanáig.

A bíróság szerint emellett Vajnáék nem tártak a bíróság elé olyan további tényt, bizonyítékot sem, amely alátámasztotta volna, hogy a jogvita érdemi elbírálását megelőzően azonnali intézkedésre van szüksége.

A végzés szerint így a békéscsabai Interax Kft. egyelőre tovább folytathatja rádiós tevékenységét a megszokott néven.

Andy Vajna főzőcskés tévéje egyébként nemrég szintén elveszített egy névvitát, a Chili TV nevét ezért LiChi TV-re változtatják.

Hozzászólások