Esőerdőbe költöztette az Amazont Jeff Bezos

Esőerdőbe költöztette az Amazont Jeff Bezos

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A következő főhadiszállásukért 238 város versenyzik.

Tegnap átadták az Amazon új, Sphere névre keresztelt irodaházát Seattle belvárosában. A világ legnagyobb internetes kereskedő cége hét évet szánt a tervezésre és kivitelezésre.

©

A szokásos folyosós-zárt szobás irodaházi elrendezés helyett a Sphere-ben széles sétautak kanyarognak, melyek mentén eldugott, fából kialakított „fészkek” és tágas, nyitott terek váltogatják egymást. A három kupolából álló épületben 40 ezer növényt ültettek el, melyeket a világ minden tájáról hoztak. Az egyik leglátványosabb példány egy Rubinak becézett, majdnem 17 méter magas ficus rubiginosa.

©

Az Amazon 2010 és 2017 nyara között 3,7 milliárd dollárt költött Seattle-ben építkezésre és infrastruktúrafejlesztésre, nem csoda hát, ha 238 város verseng azért, hogy náluk épülhessen fel a még tervezési fázisban levő második főhadiszállás. A lelkesedés nagyjából az olimpiai helyszínért folyó vetélkedéséhez hasonlítható: kormányzók, polgármesterek, gazdasági vezetők és hírességek kampányolnak egy-egy helyszín mellett.

©

A 238 városból végül 20 került be a döntőbe, ők feleltek meg az e-óriás kritériumainak, melyek minimum egymillió lakost, repteret, jó tömegközlekedést, változatos demográfiai összetételt és megfelelő számú helyi iskolát írnak elő. Az Amazon a Headquarter2-ra 5 milliárd dollárt szán, és 50 ezer munkahelyet teremt majd vele.